Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την αμερικανική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Ομπάμα, καθώς, χωρίς τη δική τους βοήθεια και την επιμονή ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους, ίσως να μην είχαμε πετύχει» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Την άποψη ότι σήμερα συγκρούονται δύο μοντέλα, εκείνο της μεγέθυνσης δια της φτωχοποίησης με εκείνο της βελτίωσης οικονομικών μεγεθών μέσα από την ανάπτυξη, διατύπωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Τόνισε δε ότι «η συμφωνία ακόμη δεν είναι βέβαιη, υπάρχουν δυνάμεις που τη βλέπουν ως ήττα τους, ακόμη και αν δεν είναι η συμφωνία που θα θέλαμε».

Οπως είπε: «Στην προσπάθεια για αλλαγή υποδείγματος υπάρχει εσωτερικό και εξωτερικό όριο. Σήμερα όμως δημιουργούμε ρωγμές. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι στιγμιαία, δεν είναι μονόπρακτο, αλλά μια εξελικτική διαδικασία. Εκείνο που επιχειρούσαμε κι επιχειρούμε είναι η αλλαγή υποδείγματος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται, δεν σταματά».

Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους είπε ότι «αρνήθηκαν να δουν την αποτυχία των προγραμμάτων του παρελθόντος, θέλοντας να εμφανίσουν την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση» και πως πέρασαν από το πεδίο των επιχειρημάτων σε εκείνο του εκβιασμού, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη διαμεσολάβησή τους: «Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την αμερικανική κυβέρνηση και τον κύριο Ομπάμα καθώς χωρίς τη δική τους βοήθεια και την επιμονή ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους ίσως να μην είχαμε πετύχει», υπογράμμισε. Οταν λίγο αργότερα ο δημοσιογράφος του επισήμανε ότι υπάρχουν αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα για το ευχαριστώ στις ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη διαμεσολάβησή τους, καθώς, μέσω αυτής, κατανοήθηκε η ανάγκη για ύπαρξη συμφωνίας. «Το θεωρώ ιστορικό γεγονός» είπε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε πως στον αντίποδα, σε θέματα «που μας πονούν», όπως τα εργασιακά οι ΗΠΑ άσκησαν σφοδρή πίεση.

Υπογράμμισε ότι «έχοντας συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, δεν αντιλαμβάνομαι αυτό που συμβαίνει ως ήττα μας, αλλά ως ήττα της φοβικής Ευρώπης» και τόνισε ότι «πλέον υπάρχουν ρωγμές, οι συνθήκες στην Ευρώπη δεν είναι 18-1».

Είπε επίσης ότι: «Υπάρχει πεδίο κριτικής και αυτοκριτικής. ΄Οταν έλεγα να “κρατάμε μικρά καλάθια” δεχόμουν σφοδρή κριτική» αλλά πως «σήμερα όμως δεν έχει νόημα να ξαναγράψουμε την ιστορία. Πλέον έχει σημασία να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον».

Στη συνέχεια δήλωσε: «Οι ατομικές ευθύνες υπάρχουν» τόνισε και συμπλήρωσε: «Υπάρχει και μια διαδικασία μάθησης». Ο κ Δραγασάκης δήλωσε πως «το πρώτο διάστημα είχαμε αρκετές αδυναμίες. Δεν είχαμε προετοιμαστεί για το σύστημα που υπάρχει στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια αποκάλυψε πως στην Ευρώπη δεν γίνεται κάποιος να εκφράσει αντίθετη άποψη: «Όταν λες κάτι αντίθετο είσαι παραβάτης» είπε.

«Οι προθέσεις τους ήταν πολιτικές. Ήθελαν να ρίξουν την κυβέρνηση» είπε μετά ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε πως: «Δεν είχαμε εντολή, ούτε θέλαμε να πάμε σε ρήξη», τονίζοντας επίσης πως η συμφωνία έχει αρκετά αρνητικά, αλλά και πολλά θετικά.
 
«Έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τρία έτη. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα, που να αντανακλούν τις δικές μας θέσεις» σχολίασε.

«Αποτρέψαμε το κούρεμα των καταθέσεων. Θα ήταν οδυνηρό.
Αν δεν πετυχαίναμε συμφωνία, δεν θα υπήρχε χρήμα στις τράπεζες, θα άρχιζαν οι ελλείψεις στην οικονομία, οι τράπεζες θα χρεοκοπούσαν ή θα έκλειναν ή να ανακεφαλαιοποιηθούν. Για ανακεφαλαιοποίηση δεν υπήρχαν λεφτά, άρα θα στρεφόμασταν στις καταθέσεις. Αν δημιουργούνταν χαοτική κατάσταση δεν θα ίσχυε στην πράξη η εγγύηση για τις καταθέσεις έως 100 χιλιάδες» αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Protothema.gr