Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Κίνα θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν κάποιον κίνδυνο» για την οικονομία των ΗΠΑ, ανέφερε η πρόεδρος της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την κατάσταση στην Ελλάδα «δύσκολη».

Κατά την κατάθεσή της στην αρμόδια για την οικονομία επιτροπή του Κογκρέσου, η Γέλεν, εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ το υπόλοιπο του 2015, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια «σε κάποιο σημείο του τρέχοντος έτους». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed δεν έδωσε κάποια ένδειξη για το πότε ή πόσες φορές η τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο, το οποίο κυμαίνεται κοντά στο μηδέν από το 2008.

«Κοιτάζοντας μπροστά, οι προοπτικές είναι ευνοϊκές για την περαιτέρω βελτίωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ και την οικονομία γενικότερα. Οι φθηνότερες τιμές της βενζίνης, η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, δείχνουν ότι η πορεία της οικονομίας βαίνει θετικά.

Για πρώτη φορά, η Γέλεν έκανε σαφή αναφορά σε συγκεκριμένα γεγονότα στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα και την Κίνα, καθώς θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν κάποιον κίνδυνο» για την οικονομία των ΗΠΑ. Η «κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει δύσκολη», είπε. «Και η Κίνα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που δημιουργούνται από το υψηλό χρέος, την αδύναμη αγορά ακινήτων και τις ευμετάβλητες οικονομικές συνθήκες».

Παρ ‘όλα αυτά, η Γέλεν άφησε να εννοηθεί ότι οι κίνδυνοι είναι μικροί. «Εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως θα περίμενε κανείς, οι οικονομικές συνθήκες πιθανόν θα καταστήσουν κατάλληλη κάποια στιγμή φέτος την αύξηση του επιτοκίου», ανέφερε η Γέλεν.

Πηγή: Reuters