Σύμφωνα με το Reuters-Έκθεση της Κομισιόν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Η Κομισιόν προτείνει δάνειο-γέφυρα 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα για τον Ιούλιο, εάν η χώρα υιοθετήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, το δάνειο θα προέλθει από τον EFSM, ο οποίος θα αποπληρωθεί από τον ESM όταν η Ελλάδα συμφωνήσει το νέο μεγάλο πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε προ ημερών και πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Το δάνειο-γέφυρα από τον EFSM θα πληρωθεί σε μία δόση το αργότερο εντός τριών μηνών, αναφέρει το έγγραφο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση του δανείου-γέφυρα είναι να ψηφιστούν οι μεταρρυθμίσεις έως σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου, ενώ η Ελλάδα οφείλει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα με τον ESM πριν το δάνειο-γέφυρα των 7 δισ ευρώ εκταμιευθεί.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες συνεδριάζει το Euro Working Group προκειμένου να βρεθεί τρόπος για να εκταμιευτεί προς την Ελλάδα αυτό το δάνειο – γέφυρα το οποίο θα λύσει το ζήτημα της χρεοκοπίας τη Δευτέρα οπότε και πρέπει να πληρωθούν 3,5 δισ. προς την ΕΚΤ.

To σχέδιο της Κομισιόν ωστόσο συναντά πολύ έντονες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της Βρετανίας καθώς εκτιμούν ότι ο EFSM είναι ένα πανευρωπαϊκό ταμείο, που στηρίζεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και οι εκταμιεύσεις απαιτούν την έγκριση και των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ και όχι μόνο των 19 της Ευρωζώνης.

 

Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για το δάνειο-γέφυρα περιλαμβάνουν την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Στη δημοσιότητα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιωσιμότητα του χρέους

 

Το φως της δημοσιότητας είδε σήμερα η ανάλυση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης. Η εν λόγω ανάλυση έρχεται μία μέρα μετά τη δημοσίευση της αντίστοιχης έκθεσης του ΔΝΤ που προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση.

 

Όπως αναφέρει η έκθεση τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 165% το 2020 και 150% το 2022, εάν η Ελλάδα λάβει ικανοποιητικά μέτρα για τη μείωσή του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να φθάσει το 187% και το 176%, αντίστοιχα.

 

Το ΔΝΤ, στην δική του έκθεση εκτιμούσε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ το 2022 θα ανέλθει σε 170%, απευθύνοντας έκκληση για πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από ό, τι έχει προταθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σειρά της, προτείνει αναδιαμόρφωση (reprofiling) του χρέους και αποκλείει τη διαγραφή μέρους του.

 

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, η εν λόγω έκθεση της Κομισιόν εκτιμά ότι θα σημειωθεί ισχυρή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015 σε σχέση με τις εαρινές της προβλέψεις. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα αναμένεται να έχει ύφεση 2%-4% το 2015 αντί για 0,5% ανάπτυξη που προβλεπόταν την άνοιξη. Επιπλέον η Επιτροπή προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2016, μεταξύ 0,5% και 1,75%. Κατά τη διάρκεια του 2017 αναμένεται να επανέλθει η ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτική σταθερότητα θα έχει αποκατασταθεί και θα χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα ελέγχου στον τραπεζικό τομέα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόταση της Κομισιόν για δάνειο – γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ

Η Κομισιόν κατέθεσε επίσημη πρόταση για το δάνειο-γέφυρα