Η Άγκελα Μέρκελ «τζογάρει» την καλή μεταπολεμική φήμη της Γερμανίας με τη στάση της στο θέμα Ελλάδα, ανέφερε ο Γιούργκεν Χάμπερμας, από τους κορυφαίους διανοητές οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

 

Ο κ. Χάμπερμας σημειώνει ότι η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες των προηγούμενων γενεών για να χτιστεί η καλή φήμη της μεταπολεμικής Γερμανίας στις διεθνείς σχέσεις, λόγω της σκληρής της στάσης έναντι της Ελλάδας.

Μιλώντας για τη νέα συμφωνία διάσωσης που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, ο φιλόσοφος και κοινωνιολόγος τόνισε ότι υπήρξε τιμωρητική διάθεση κατά της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

«Φοβούμαι ότι η γερμανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της σοσιαλδημοκρατικής της πτέρυγας, τζόγαραν σε μια νύχτα όλο το πολιτικό κεφάλαιο που η μεταπολεμική Γερμανία είχε συσσωρεύσει επί μισόν αιώνα», είπε ο κ. Χάμπερμας στον βρετανικό Guardian. 

Οι προηγούμενες γερμανικές κυβερνήσεις είχαν δείξει μεγαλύτερη πολιτική ευαισθησία και μεταεθνική νοοτροπία, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η Γερμανία «εμφανίστηκε ξεδιάντροπα στην Ευρώπη ως ο βασικός τηρητής της πειθαρχίας και για πρώτη φορά διεκδίκησε σχεδόν ανοικτά την ηγεμονία στην ήπειρο».

Ο γεννημένος στο Ντίσελντορφ Γερμανός φιλόσοφος είχε εργαστεί στο παρελθόν ως συνεργάτης του κορυφαίου θεωρητικού της Σχολής της Φρανκφούρτης, Τεοντόρ Αντόρνο, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές ενός κοινού Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Πηγή: Guardian – newsroom naftemporiki