Δίνει εντολή στους θεσμούς για εντατικοποίηση διαπραγμάτευσης και κατάρτιση μνημονίου. Τι αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης

 

Την καταρχήν έγκρισή του για τη χορήγηση πλήρους χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup.

Όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν, το Eurogroup χαιρετίζει την ψήφιση από την ελληνική βουλή του συνόλου των δεσμεύσεων που έλαβε η ελληνική πλευρά, σε εναρμόνιση με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Στη βάση της θετικής αξιολόγησης από τους θεσμούς, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι ελληνικές αρχές εφάρμοσαν την πρώτη από τις τέσσερις δεσμεύσεις τους – σε όρους ψήφισης των μέτρων – εγκαίρως και ικανοποιητικώς, το Eurogroup αποφάσισε σήμερα να εγκρίνει επί της αρχής τη χορήγηση ενός τριετούς δανείου στήριξης μέσω του ESM στην Ελλάδα, το οποίο υπόκειται στην ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο.

Αμέσως μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο και ληφθεί και η επίσημη απόφαση του συμβουλίου των διοικητών του ESM – στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας – οι θεσμοί θα λάβουν εντολή για την άμεση εκκίνηση των διαβουλεύσεων για τη σύνταξη ενός μνημονίου (Memorandum of Understanding, MoU), στο οποίο αναλύονται όλοι οι όροι που θα συνοδεύουν τη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας.

Το Eurogroup ζητά από τις ελληνικές αρχές να ψηφίσουν άμεσα τη δεύτερη δέσμη μέτρων έως τις 22 Ιουλίου, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής (της 12ης Ιουλίου).

Πηγή: News247.gr