Το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης θα παρέχει μέχρι 50 δισ. ευρώ για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, υποστηρίζοντας ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα ήταν σε κίνδυνο εάν δεν στηριχθεί η χώρα.

“Πρέπει να δει κανείς ότι εάν η Ελλάδα δεν πάρει ένα τρίτο πακέτο, εάν αυτό αποτύχει, τότε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε”, τόνισε ο Regling, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

“Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες είναι συστημικά σημαντικές τράπεζες που εποπτεύονται από την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία. Εάν οι τέσσερις μεγαλύτερες συστημικά σημαντικές τράπεζες μιας χώρας δεν λειτουργούν πλέον, τότε αυτό έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα, όπου ασφαλώς θα είχε καταστροφικές συνέπειες, αλλά επίσης και για το σύνολο της ευρωζώνης”, τόνισε ο Regling.

Η παραπάνω δήλωση αποτελεί απάντηση στο ερώτημα εάν μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελούσε απειλή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. Ένα τέτοιο ρίσκο αποτελεί προϋπόθεση για να προσφύγει κανείς στο ταμείο διάσωσης της περιοχής.

Ορισμένοι επικριτές ενός πιθανού τρίτου πακέτου διάσωσης, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια απειλή, καθώς η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσει τα σοκ, από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια.