Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Το πότε θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός να πάει σε εκλογές, θα κρίνει πολλά για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της χώρας. Η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι. Περίπτωση να αποφευχθούν οι κάλπες φαντάζει μάλλον δύσκολη αυτή την ώρα.

Βεβαίως εδω και έξι μήνες έχουμε δει σχεδόν τα πάντα, με την – Πρώτη Φορά Αριστερά – κυβέρνηση. Οπότε τίποτα δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρο. Ωστόσο, η σημερινή εικόνα της κυβέρνησης, οι εσωκομματικές ισορροπίες αλλα και τα μηνύματα από την αντιπολίτευση, δεν εγγυώνται σε καμιά περίπτωση την βιωσιμότητα των ΣΙΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο κ. Τσίπρας θα αποφύγει μάλλον την Τετάρτη το κραχ, αφού δεν πρόκειται να συζητηθούν η φορολόγηση των αγροτών και οι συντάξεις. Άλλωστε ορισμένες πλευρές που ήταν έτοιμες να εκφράσουν διαφωνίες ακόμη και στις πιο… light ψηφοφορίες… υπουργοποιήθηκαν! Αν βέβαια υπάρξουν περαιτέρω διαρροές την Τετάρτη, τότε προφανώς δεν θα υπάρχει “αύριο” για την κυβέρνηση.

Ωστόσο, τα μεγάλα ντέρμπι θα γίνουν τον Αύγουστο και εκεί το περιθώριο των 120 “φίλιων” ψήφων που έχει θέσει όριο ο πρωθυπουργός είναι πολύ δύσκολο να μην παραβιαστεί. Αναλυτές στο εξωτερικό ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να αποφασίσει ο πρωθυπουργός να μην πάρει πάνω του στο τέλος τη συμφωνία ή να δεχθεί τέτοιο εσωκομματικό “χαστούκι” που να προκηρύξει εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο.

Δεδομένου μάλιστα ότι μέχρι τις 15- 20 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, για την συμφωνία, δίνουν  μάλιστα ως πιθανές ημερομηνίες τις 13 ή τις 20 Σεπτεμβρίου. Σενάριο όμως που θεωρείται καταστροφικό καθώς κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ακόμη και την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ιδιαίτερα αν δεν βρει ισοδύναμα για τα μέτρα στα οποία διαφωνεί η αντιπολίτευση

Η χώρα θα βρεθεί στον αέρα και ίσως να κάνει εκ νέου την εμφάνισή του ο κίνδυνος ενός grexit. Και υπάρχει έκδηλη η ανησυχία ότι ο κ.Τσίπρας μπορεί και να βολεύεται με κάλπες τον Σεπτέμβριο, ώστε να μην έχουν χρόνο οργάνωσης εκτός ΣΥΡΙΖΑ για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές οι σημερινοί διαφωνούντες. Ενώ θα χρεώσει την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας σε όλους τους άλλους.

Το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει ψήφιση των νομοσχεδίων με την αρωγή της αντιπολίτευσης υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν ισοδύναμα για τις νέες “κόκκινες γραμμές” που έχει θέσει και προσφυγή στις κάλπες οκτώβριο η Νοέμβριο ώστε να έχουν σωθεί “γλυκαντικα” από τους εταίρους ως προς τη συζήτηση για το Χρέος. Εκεί ο κ. Τσίπρας θα παει σε εκλογές έχοντας λύσει μέσα από Συνεδριο τις διαφορές του με τους διαφωνούντες, ακόμη και αν χρειαστεί να χάσει τη “σφραγίδα” του κόμματος.