Ξεκάθαρο μήνυμα για την αδιαπραγμάτευτη πορεία της Ελλάδας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός ευρωζώνης έστειλε με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας σήμερα σε Κύπριους φοιτητές στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν οικονομικώς, κοινωνικώς και εθνικώς καταστροφική. 

«Το ασφαλέστερο εφόδιο για την έξοδο από τον εφιάλτη της μνημονιακής εποχής είναι το αρραγές μέτωπο -το οποίο πρέπει να θωρακισθεί με κάθε τίμημα- εκείνων των δημοκρατικών δυνάμεων που εγγυώνται την αδιαπραγμάτευτη πορεία της χώρας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. 

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «κάθε άλλη επιλογή θα ήταν οικονομικώς, κοινωνικώς αλλά και εθνικώς καταστροφική. Πράγμα το οποίο, θέλω να ελπίζω, αντιλαμβάνεται πλήρως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από επιμέρους κομματικές επιλογές» και υπενθύμισε ότι η Κύπρος κατόρθωσε να εξέλθει από την τελευταία δεινή οικονομική κρίση με τις πολιτικές της δυνάμεις ενωμένες. 

Με αφορμή την αποφράδα επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι αδιανόητο -και συνιστά, πέραν των άλλων, μέγιστη υποκρισία και στυγνή παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου- η Κύπρος, ισότιμο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, να τελεί υπό στρατιωτική κατοχή. 

«Η απαράδεκτη, και αντίθετη προς κάθε έννοια δημοκρατίας και πολιτισμού, αυτή εκκρεμότητα πρέπει να τελειώσει αμέσως», σημείωσε ο ΠτΔ και πρόσθεσε ότι το σχετικό βάρος πέφτει, καθώς είναι ευνόητο, πάνω τόσο στην διεθνή κοινότητα όσο και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «η λύση του Κυπριακού, όπως θα προκύψει από τις δικοινοτικές συνομιλίες, πρέπει να είναι, τουλάχιστον από πλευράς κρατικής δομής, πλήρως συμβατή με το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο, προκειμένου να μην διαταραχθεί η πορεία της Κύπρου εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης» και υπογράμμισε ότι «τούτο συνιστά εθνική κόκκινη γραμμή».

Ο κ. Παυλόπουλος δέχθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο 20 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι ήλθαν στην Ελλάδα προσκεκλημένοι του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και τον δήμαρχο του κατεχόμενου δήμου Κυθρέας.

AΠΕ-ΜΠΕ