Το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε κατακόρυφα το πρώτο τρίμηνο του έτους, παραμένοντας ωστόσο μακράν το υψηλότερο στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, αναφέρει η Wall Street Journal.

 

Σύμφωνα με τη Eurostat, το συνολικό χρέος των 19 κυβερνήσεων της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 92,9% του συνολικού ΑΕΠ των χωρών αυτών από 92% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2014. Βάσει των κανόνων της ΕΕ, τα δημόσια χρέη δεν πρέπει να ξεπερνούν το 60% του ΑΕΠ.

Το ελληνικό χρέος είναι μακράν το υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αν και μειώθηκε στο 168,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους από το 177,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2014, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Η πτώση αυτή, αν και μοιάζει ενθαρρυντική, επισημαίνει η εφημερίδα, σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την επιστροφή στην ευρωζώνη των κεφαλαίων που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αύξηση δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη καταγράφηκε στην Ιταλία, όπου ανήλθε στο 135,1% του ΑΕΠ από το 132,1%, ενώ ακολουθεί η Γαλλία, της οποίας το χρέος αυξήθηκε στο 97,5% του ΑΕΠ από το 95,6%.

Στις χώρες, των οποίων το κρατικό χρέος μειώθηκε, περιλαμβάνονται η Γερμανία και δύο χώρες που, όπως η Ελλάδα, εντάχθηκαν σε προγράμματα στήριξης, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Πηγή: Reuters, Hμερησία