Η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του Reuters από την Φραγκφούρτη που όμως δεν επιβεβαιώνονται.

 

 Αν ισχύει αυτό τότε πρόκειται για το δεύτερο θετικό σήμα από τον Μ. Ντράγκι προς τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία και θα δώσει «ανάσα» ρευστότητας.

Το άνοιγμα των τραπεζών μετά από τρεις εβδομάδες αργίας, η μερική ομαλοποίηση της κατάστασης με τις συναλλαγές και η αναβάθμιση από την S&P χθες καταγράφονται στα θετικά με την ΕΚΤ να διατηρεί ανοικτή τη γραμμή ρευστότητας εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται στο σωστό δρόμο.

«Δεν θα με εξέπληττε αν δίνονταν το ίδιο ποσό εβδομάδα με την εβδομάδα, λέει πηγή της ΕΚΤ στο πρακτορείο. Η ρευστότητα  συνολικά υπολογίζεται σε 91 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg που μετέδιδε νωρίτερα το ΑΜΠΕ, το 59% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει από τον Σεπτέμβριο το “κούρεμα” που επιβάλλεται στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες έναντι του ELA. Το 90% των οικονομολόγων αναμένει ότι έως το τέλος του έτους τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τα τραπεζικά ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα μπορούν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ για πράξεις αναχρηματοδότησης (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με χαμηλότερο επιτόκιο, μόλις 0,05%).

Πηγή: Ημερησία – ΑΜΠΕ