Δεν έχει υποβληθεί, αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα όπως απαιτείται προκειμένου να μεταβεί εκπρόσωπος του Ταμείου στην Αθήνα. 

Ειδικότερα, είναι πιθανό να μην μεταβεί στην Αθήνα αύριο ή το Σάββατο στη Αθήνα, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο των διαπρπαγματεύσεων που θα έχουν οι θεσμοί με την ελληνική Κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος των 82 – 86 δισ. ευρω. 

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί.

Στην ίδια βάση ξεκαθάρισε πως πρώτα θα πρέπει να γίνει η τεχνική δουλειά από το ΔΝΤ και από την ομάδα που θα βρεθεί στην Ελλάδα και ύστερα να προσδιορισθεί ο τρόπος συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Ράις αποσαφήνισε πως δεν υπάρχουν εμπόδια στην διαδικασία και πως το Ταμείο είναι έτοιμο να στηρίξει την Ελλάδα.

Δεχόμενος ερωτήσεις για την εμπλοκή του Ταμείου στο πρόγραμμα του ESM ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως για να υπάρχει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα εκ μέρους του ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρχει αίτημα από την ελληνική πλευρά.

«Προς το παρόν δεν έχουμε αίτημα» σημείωσε, ενώ επανέλαβε πως για να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να προχωρήσουν και να εφαρμοσθούν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης και η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους.

Ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο με το πού πάνε οι Ευρωπαίοι τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Ράις κράτησε αποστάσεις, λέγοντας πως δεν θα προβεί σε χαρακτηρισμούς. 

«Η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα» είπε και προσέθεσε: «Θα πρέπει να υπάρξει μια συμπαγής δέσμευση για το χρέος. Έχουμε παρουσιάσει τις επιλογές που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν. Απτεται των Ευρωπαίων η απόφαση για το πώς θα γίνει».

Ερωτηθείς για το Grexit ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε «πάντα» βασική παραδοχή του Ταμείου ήταν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε πως δεν συζητήθηκε ποτέ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ενδεχόμενο Grexit.

 

 

 

Κέρδος online