Υποπτα παιχνίδια σε βάρος της ελληνικής ναυτιλίας καταγγέλλουν οι Έλληνες εφοπλιστές ότι παίζουν οι Ευρωπαίοι με επικεφαλής τους Γερμανούς, κατηγορώντας τους ότι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την ευάλωτη οικονομικά θέση της Ελλάδας, για να πλήξουν τον κυριότερο ανταγωνιστή τους στο θαλάσσιο εμπόριο.
Σύμφωνα με στελέχη της ναυτιλιακής κοινότητας, οι Βρυξέλλες υιοθέτησαν τη γερμανική «προπαγάνδα» ότι δήθεν ο ελληνικός εφοπλισμός τυχνάνει ευνοϊκής μεταχείρισης σε θέματα φορολογίας και στη συνέχεια έπεισαν την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί μια επώδυνη αλλαγή του φορολογικού τους πλαίσιου που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, παρά τον υπαρκτό κίνδυνο να «μεταναστεύουν» μαζικά οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. Εκτενή αναφορά στο ρόλο των Γερμανών αλλά και στους λόγους που θέλουν να «χτυπήσουν» την ελληνική ναυτιλία έκανε και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στην οκτασέλιδη έκθεση που κυκλοφόρησε εσωτερικά με τίτλο «Η Ναυτιλία των Ελλήνων» πριν από περίπου δύο μήνες.
Συγκεκρίμενα η Ένωση υπογράμμιζε τα εξής: «Η κριτική που ασκείται εναντίον της φορολογικής μεταχείρισης της ελληνόκτητης ναυτιλίας από το ελληνικό κράτος είναι κακοπροαίρετη, ατεκμηρίωτη και εν πολλοίς ιδιοτελής και ψευδής. Εκπορεύεται κυρίως από γερμανικά ναυτιλιακά και τραπεζικά συμφέροντα. Αιτία σύμφωνα με έρευνες έγκριτων ΜΜΕ, όπως οι Financial Times και οι New YorkTimes, είναι η διάβρωση των γερμανικών μεριδίων στην παγκόσμια ναυτιλία εξαιτίας κάκιστων χειρισμών του ναυτιλιακού συμπλέγματός τους και οι μεγάλες ζημίες που έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα οι γερμανικές τράπεζες (υπολογίζονται σε άνω των 40 δισ. δολ. από επισφαλείς απαιτήσεις) αλλά και χιλιάδες ιδιώτες Γερμανοί μικροεπενδυτές και καταθέτες που τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις τους προ ετών σε υβριδικά ναυτιλιακά σχήματα για να απαλλαγούν από φόρους, τις είδαν τελικά να εξανεμίζονται εξαιτίας της κρίσης στις ναυλαγορές».
Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν επισημάνει πολύ καιρό τώρα τη συστηματική προσπάθεια των Γερμανών αλλά και των Ολλανδών να δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα σε βάρος τους μέσω του διεθνούς Τύπου, διασπύροντας ψευδείς στοιχεία, καθώς δεν μπορούν να αποδεχθούν πως «εδώ και πολλές δεκαετίες τα πάμε πολύ καλύτερα απ’ αυτούς».
Προφητικά ήταν τα λόγια κορυφαίου Έλληνα εφοπλιστή, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη σημειώνε χαρακτηριστικά: «Κατά την τρέχουσα, ευάλωτη οικονομικά φάση που περνά η Ελλάδα, ορισμένοι από τους δανειστές μας βλέπουν την κατάλληλη συγκυρία για να αντιστρέψουν αυτό που δήθεν θεωρούν εσφαλμένο στην Ελλάδα – ακόμα κι αν το δικό τους ναυτιλιακό φορολογικό καθεστώς είναι το ίδιο ευεργετικό, αν όχι και περισσότερο από το δικό μας. Ακόμη και κάποιος με μέτρια αντίληψη καταλαβαίνει τι παίζεται εδώ και ελπίζω να μη γίνουν ενέργειες που θα οδηγήσουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας εκτός χώρας, χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζονται κάποια επιπλέον έσοδα».
«Μύθος» τα περί ευνοϊκής μεταχείρισης
Μάλιστα, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στην ίδια έκθεση που δημοσίευσε ελληνικό site, αφού τονίζει ότι ανάλογη φορολογική μεταχείριση με την ελληνική ακολουθούν και άλλα κράτη της Ε.Ε., προκειμένου να κρατήσουν τα οφέλη για τις εθνικές οικονομίες τους επικαλείται την έγκριτη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit για τονίσει ότι είναι μύθος πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους.
«Στην πραγματικότητα, οι εφοπλιστές πληρώνουν στην Ελλάδα φόρους με βάση το μέγεθος των πλοίων ή τονάζ, με νόμο που ισχύει από το 1957», λέει η Die Zeit και τονίζει ότι η αναφορά ότι η ρύθμιση αυτή ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη με ναυτιλία και πως οι Γερμανοί πλοιοκτήτες μείωσαν τη φορολόγησή τους στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 με αντίστοιχο μοντέλο, συνήθως παραλείπεται σε γερμανικά δημοσιεύματα.
Εάν πράγματι το ελληνικό (σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά καθεστώτα) θεσμικό πλαίσιο ήταν τόσο ιδιαιτέρως ευνοϊκό για τον ναυτιλιακό επιχειρηματία, λέει η Ένωση, θα είχε προσελκύσει άλλους κοινοτικούς ή επιχειρηματίες τρίτων χωρών για μετεγκατάσταση των ναυτιλιακών τους δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, προκειμένου να απολαμβάνουν των επικαλούμενων φορολογικών προνομίων, γεγονός που αποδεδειγμένα δεν έχει λάβει χώρα.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Ένωση στην έκθεσή της, υπογραμμίζει ότι γερμανικό πλαίσιο για τη ναυτιλία είναι ευνοϊκότερο από αυτό της υπόλοιπης Ευρώπης. Σύμφωνα με νομικές πηγές, με την υπαγωγή στο σύστημα του φόρου χωρητικότητας της Γερμανίας απαλλάσσονται τα κέρδη που προκύπτουν από τις δραστηριότητες των πλοιοκτητριών εταιρειών, αφού ο φόρος χωρητικότητας εξαντλεί την εταιρική φορολογική υποχρέωση της ναυτιλιακής εταιρείας.
Επιπλέον και όσοι ιδιώτες επενδύουν σε γερμανικές ναυτιλιακές εταιρείες παραμένουν αφορολόγητοι σε ένα πρώτης τάξεως «φορολογικό παράδεισο» όπως το χαρακτηρίζουν ορισμένοι στην ίδια τη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση, σημειώνει, παρέχει φοροαπαλλαγές στους επενδυτές μέσα από το σύστημα των KG Funds (Kommandit Gessellscketten) πάνω στο οποίο βασίστηκε όλη η χρηματοδότηση της ανάπτυξης του στόλου της Γερμανίας τα τελευταία δέκα έτη και το οποίο πλέον καταρρέει.
Κίνδυνος μαζικής «φυγής» ναυτιλιακών
Για ανεπανόρθωτη ζημία στην ελληνική οικονομία από την επικείμενη αλλαγή του φορολογικού πλαισίου που διέπει την ελληνική ναυτιλία προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς, λέγοντας πως η μαζική φυγή ναυτιλιακών επιχειρήσεων από τη χώρα που είναι προ των πυλών θα προκαλέσει τεράστιες απώλειες εσόδων στα κρατικά ταμεία.
Όπως έχουν τονίσει κατ’ επανάληψην, οι Έλληνες εφοπλιστές εάν επιβληθούν νέοι φόροι θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέες χώρες για να εγκαταστήσουν την έδρα τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Η ελληνόκτητη ναυτιλία έχει γίνει αποδέκτης προσκλήσεων από άλλα κράτη για να εγκαταστήσει τη διαχείριση των πλοίων της εκεί, προκειμένου να καρπωθούν τα παράγωγα οικονομικά οφέλη (Σιγκαπούρη, Ντουμπάι κ.ά.). Ήδη, Έλληνας πλοιοκτήτης έχει μεταφέρει την έδρα του στο Αμβούργο.
Τους κίνδυνους που ελλοχεύουν από την αλλαγή του φορολογικού πλαισίου επισήμανε πρόσφατα και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Βρισκόμαστε ενώπιον δύο κινδύνων: Πρώτον, να χάσει η Ελλάδα τον πρώτο της παραγωγικό πυλώνα προς όφελος άλλων κρατών με ανταγωνιστικά ναυτιλιακά θεσμικά πλαίσια εντός Ευρώπης και, δεύτερον, να χάσει και η Ευρώπη μεγάλο κομμάτι της ναυτιλιακής της δύναμης, εάν η ελληνική ναυτιλία στραφεί σε ναυτιλιακές χώρες εκτός Ευρώπης». Κλείνει λέγοντας πως «η ελληνόκτητη ναυτιλία, ως εθνικό κεφάλαιο και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας αυτής πρέπει να παραμείνουν μη διαπραγματεύσιμα, προκειμένου να μη στερηθεί η Ελλάδα τον παραγωγικό αυτό πυλώνα και τα συνακόλουθα οφέλη του, ιδιαίτερα στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύει».
Τι προσφέρει η ναυτιλία στην Ελλάδα σε αριθμούς…
- 7% η συνολική συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ
- 13,2 δισ. ευρώ το συνάλλαγμα που έφερε πέρυσι στη χώρα
- 192 χιλιάδες οι θέσεις εργασίας που προσφέρει
- 420 εκατ. ευρώ θα εισφέρει οικειοθελώς έως το 2018
Πηγή: Γιώργος Μανέττας – Ημερησία