Την εκτίμηση ότι ούτε το νέο πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα θα φέρει αποτελέσματα εξέφρασε ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times με τίτλο «Η Ελλάδα, πρόβατο επί σφαγή».

 

Όπως τονίζει ο «κίνδυνος είναι πλέον η χαμένη πενταετία να μετατραπεί σε χαμένη δεκαετία».

«Τίποτα από όλα αυτά δεν βγάζει νόημα ούτε από την πλευρά των δανειστών. Είναι σαν μια φυλακή οφειλετών του 19ου αιώνα. Όπως οι φυλακισμένοι οφειλέτες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εισόδημα για να αποπληρώσουν, η ύφεση που βαθαίνει στην Ελλάδα θα την κάνει ολοένα και λιγότερο ικανή να ξεπληρώσει», επισημαίνει.

«Καθώς διάβαζα τις λεπτομέρειες, είχα την αίσθηση του déjà vu. Ως επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας στα τέλη της δεκαετίας του ’90, είδα από πρώτο χέρι στην Ανατολική Ασία τις καταστροφικές επιπτώσεις των προγραμμάτων που επιβλήθηκαν στις χώρες που είχαν στραφεί για βοήθεια στο ΔΝΤ. Επιπτώσεις, οι οποίες δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της λιτότητας, αλλά και από των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπου πολύ συχνά το ΔΝΤ ξεγελάστηκε και επέβαλε απαιτήσεις που ευνοούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα έναντι άλλων. Υπήρξαν εκατοντάδες όροι, μικροί, μεγάλοι, πολλοί άσχετοι, ορισμένοι σωστοί, ορισμένοι εντελώς λάθος, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι έχαναν τις μεγάλες αλλαγές που πραγματικά απαιτούνταν», υποστηρίζει ο Στίγκλιτς.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο Στίγκλιτς συμπεραίνει ότι το πρόγραμμα είτε εφαρμοστεί σωστά, είτε όχι «θα οδηγήσει σε μη βιώσιμα επίπεδα χρέους, όπως συνέβη και με μία παρόμοια προσέγγιση στην Αργεντινή», ενώ τονίζει ότι οι μακροοικονομικές πολιτικές που απαιτούνται από την τρόικα θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση την Ελλάδα.

«Γι’ αυτό η νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είπε πως πρέπει να υπάρξει αυτό που κατ’ ευφημισμόν λέγεται αναδιάρθρωση χρέους -δηλαδή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μια διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του χρέους», σημειώνει.

Κλείνοντας το άρθρο του ο Στίγκλιτς επισημαίνει ότι «προς το παρόν ελληνική κυβέρνηση έχει συνθηκολογήσει, ενώ ευελπιστεί ότι καθώς η χαμένη πενταετία γίνεται χαμένη δεκαετία, καθώς η πολιτική γίνεται πιο άσχημη και αυξάνονται οι αποδείξεις ότι οι πολιτικές αυτές έχουν αποτύχει, «η τρόικα θα συνέλθει».

«Το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι η τρόικα θα κάνει αυτό που κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια: θα επιρρίψει τις ευθύνες στο θύμα», καταλήγει.

Πηγή: Το Έθνος