Στο τραπέζι η σκληρότερη εκδοχή με περιορισμένες δυνατότητες αγοράς τίτλων για τους Ελληνες επενδυτές

 

Σε σίριαλ εξελίσσεται η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου, μετά την απόρριψη από την ΕΚΤ του σχεδίου που απέστειλε η Αθήνα και την εκ νέου αποστολή αιτήματος από την ελληνική πλευρά.

Με βάση τα νέα στοιχεία, η Τετάρτη είναι η καλύτερη δυνατή ημέρα που θα μπορέσει να ανοίξει ξανά το Χρηματιστήριο και αυτό για τον εξής λόγο: Χθες εστάλη νέα πρόαταση από την ΤτΕ προς την ΕΚΤ, η οποία ωστόσο περιλαμβάνει plan A και plan B.

Το plan A αφορά την απορρριφθείσα από την ΕΚΤ πρόταση περί πλήρους ελευθερίας συναλλαγών για Έλληνες και ξένους επενδυτές, με περαιτέρω ανάλυση επρί των μη σημαντικών εκροών που αυτό εμπεριέχει. 

Το plan B κάνει λόγο για ύπαρξη παλιού και νέου χρήματος και μάλιστα σε μια εκδοχή «σκληρότερη» από αυτή που είχε ακουστεί την Κυριακή το βράδυ.

Συγκεκριμένα, για τους ξένους επενδυτές προβλέπεται πλήρης ελευθερία συναλλαγών και ασφαλώς δυνατότητα μεταφοράς των κεφαλαίων τους στο εξωτερικό, ενώ για τους Ελληνες επενδυτές η δυνατότητα αγοράς τίτλων περιορίζεται στη χρήση μετρητών ή σε έμβασμα από το εξωτερικό.

Εκκρεμές παραμένει εάν περιελήφθη στην πρόταση αυτή η δυνατότητα χρήσης των πιστωτικών υπολοίπων που διαθέτουν οι Ελληνες επενδυτές στους λογαριασμούς τους στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν ενημερώσει χθες τις ελληνικές αρχές πως αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του θέματος και είχαν «δεσμευθεί» να απαντήσουν εντός της ημέρας.

Από τον χρόνο που θα δοθεί τελικώς η απάντηση αυτή, θα εξαρτηθεί και η μέρα που θα ανοίξει εκ νέου η χρηματιστηριακή αγορά.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με το καλύτερο δυνατό σενάριο, η Τετάρτη είναι η πρώτη πιθανή ημέρα επαναλειτουργίας του Χ.Α.

Τελεσίγραφα από τους οίκους

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο οίκος FTSE εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποφάσισε να δώσει ένα τελευταίο περιθώριο δέκα εργάσιμων ημερών στην εγχώρια αγορά πριν καταλήξει οριστικά στην αξιολόγηση αυτού.

Εάν το δεκαήμερο -που τρέχει ήδη- περάσει και το Χ.Α. δεν έχει στο μεταξύ ανοίξει, ο διεθνής οίκος θα προβεί άμεσα σε ανακοίνωση σχετικά με τη διατήρηση της Ελλάδος στους δείκτες του ή μεταφοράς της σε απομονωμένη κατηγορία.

Από τις αρχές Ιουλίου, η αρμόδια επιτροπή του MSCI άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς ελληνικών τίτλων επίσης σε έναν απομονωμένο δείκτη, ζητώντας μάλιστα από μεγάλους επενδυτές και διαχειριστές να σχολιάσουν εάν επιθυμούν να αντιμετωπιστεί το «ελληνικό θέμα» με τη συνήθη πρακτική -σύμφωνα με την οποία υπάρχει αναμονή 40 ημερών πριν από τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων- ή όχι.

Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίστηκε από την πλευρά του διεθνούς οίκου, η γενική πρακτική απαιτεί να περάσουν τουλάχιστον 40 ημέρες από το κλείσιμο και την εκκαθάριση των τελευταίων συναλλαγών και για τον λόγο αυτό ξεκίνησε νωρίτερα η σχετική διαβούλευση, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να αποτιμηθούν προτάσεις και απόψεις από εκπροσώπους διάφορων παγκόσμιων και περιφερειακών δεικτών.

Στον ΜSCI περιλαμβάνονται 9 τίτλοι, οι οποίοι αφορούν στο 85% των ελληνικών τίτλων που περιλαμβάνονται σε διεθνείς δείκτες. Στις 7 Αυγούστου λήγει και το αντίστοιχο περιθώριο που έχει δώσει και η Stoxx.

Στο α΄εξάμηνο του 2015, οι ξένοι επενδυτές εμφάνισαν εκροές ύψους 490 εκατ. ευρώ, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές παρουσιάζουν εισροές 344 εκατ. ευρώ. Εξακαλουθούν να αποτελούν τη βασική πηγή ρευστότητας της χρηματιστηριακής αγοράς με ποσοστό άνω του 60% επί του ημερήσιου τζίρου.

Tεχνική προσαρμογή στα μηχανογραφικά των τραπεζών

Εάν τελικώς προκριθεί το σενάριο Β, δηλαδή η επαναφορά της έννοιας παλαιό και νέο χρήμα για τους Ελληνες επενδυτές, οι τράπεζες από την πλευρά τους θα πρέπει να πραγματοποιήσουν κάποια προσαρμογή στα μηχανογραφικά τους συστήματα, εξέλιξη που όμως δεν θα πρέπει να κοστίσει πολύ χρόνο δεδομένου ότι οι συζητήσεις για επαναλειτουργία της αγοράς με συνθήκες new και οld money για τους εγχώριους επενδυτές είναι αυτές που προηγήθηκαν όλων, οπότε οι τράπεζες προφανώς και τις έχουν λάβει από καιρό υπόψη τους.

Πηγή: Ναυτεμπορική – Ιουλία Ζαφόλια