ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ. ΤΑ ΚΥΡΙΩΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΣΩΝ ΕΙΠΕ

Σημεία ομιλίας του Πρωθυπουργού στην Βουλή – Απάντηση στην ερώτηση της κας Φ.Γεννηματά για «σχέδιο Grexit»

·         Σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ, δεν είχαμε και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε. Σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης προφανώς και είχαμε και οφείλαμε να έχουμε.

·         Αντί, λοιπόν, να ψάχνετε ευθύνες για σχέδιο grexit στην ελληνική πλευρά, καλύτερα να απευθυνθείτε σε αυτούς που προετοίμαζαν το grexit και όχι σε εμάς. Ο ευρωπαϊκός και παγκόσμιος τύπος βοά με ειδήσεις για την επεξεργασία σχεδίων grexit από τη μεριά των Θεσμών που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση.

·         Αν οι εταίροι και οι δανειστές μας προετοίμαζαν ή καλύτερα είχαν έτοιμο  ένα σχέδιο Grexit, εμείς ως Κυβέρνηση, ;oχι μόνο έπρεπε, όχι μόνο είχαμε το δικαίωμα, υποχρέωση είχαμε απέναντι στους πολίτες, στους εργαζόμενους, στη χώρα να προετοιμαστούμε έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου.

·         Με ρωτάτε, λοιπόν, εάν εγώ είχα δώσει εντολή. Φυσικά, είχα δώσει εντολή, προσωπικά, στον Υπουργό των Οικονομικών να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας ενός σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θα ήμουν πολιτικά αφελής και ανεύθυνος, αν δεν το έκανα.

·         Είναι, όμως, απολύτως κατανοητό να θεωρείτε πολιτικό σκάνδαλο την προετοιμασία της Κυβέρνησης για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, αφού το κόμμα σας όσο κυβερνούσε, κυρία Γεννηματά, δεν προετοιμάστηκε ποτέ και για τίποτα. Δεν διαπραγματευτήκατε ποτέ και για τίποτα και παριστάνατε τους καλούς και υπάκουους μαθητές της τρόικας με πολύ μεγάλη προθυμία.

·         Μας είπατε εσείς, θυμάμαι τότε εδώ ότι τα μνημόνια είναι ευλογία κι ότι εάν δεν υπήρχαν, έπρεπε να τα εφεύρουμε εμείς μόνοι μας. Και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που τώρα ζητάτε να πούμε κι εμείς το ίδιο. Δεν σας την κάνουμε, όμως, αυτήν τη χάρη.

·         Θέλω να σας παρακαλέσω, κα Γεννηματά, την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα και για πιθανή τέλεση παράνομων πράξεων, να ψάξετε πρώτα στο κόμμα σας και στις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν αυτής της Κυβέρνησης, όχι στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όχι στον Βαρουφάκη για σκάνδαλα.

·         Αν θέλετε, λοιπόν, να ψάξετε για σκάνδαλα στις υποθέσεις των υποβρυχίων, στην υπόθεση της συγκάλυψης και απόκρυψης της λίστας Λαγκάρντ, στην υπόθεση της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στην υπόθεση του PSI που στοίχισε 25 δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία.

·         Αν θέλετε να ψάξετε για σκάνδαλα, να ψάξετε στην υπόθεση των θαλασσοδανείων της Αγροτικής Τράπεζας, που κατέστρεψαν επί της ουσίας έναν από τους κύριους δημόσιους πυλώνες του τραπεζικού συστήματος και που σήμερα που «ανασαίνει» η δικαιοσύνη, απασχολούν τις εισαγγελικές αρχές.

·         Να ψάξετε στην υπόθεση των μεταβιβάσεων ακινήτων του δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, που ακόμα και με τις ασυλίες που εσείς ψηφίσατε προκειμένου να μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν ό,τι θέλουν, σήμερα που «ανασαίνει» η δικαιοσύνη, βρίσκει τον δρόμο για τα δικαστήρια. Εκεί να ψάξετε για σκάνδαλα και για ποινικές ευθύνες Υπουργών, όχι στην Κυβέρνηση που έδωσε μάχη διεκδίκησης για τα δίκαια του ελληνικού λαού.

·         Καθ’ όλη τη διάρκεια του δημοψηφίσματος όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, όλο το παλιό πολιτικό σύστημα, όλοι η διεθνής κοινότητα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έλεγαν ένα πράγμα, ότι το δημοψήφισμα είναι «ΝΑΙ» στο ευρώ, «ΟΧΙ» στο ευρώ. Εάν λοιπόν ο στόχος μας ήταν αυτός και κάναμε και μυστικά σχέδια, παίρνοντας 63%, γιατί δεν βγάλαμε τη χώρα από το ευρώ;

·         Λέτε ότι η προσπάθεια που είχε επεξεργαστεί το Υπουργείο Οικονομικών, η ιδέα, για να υπάρξει μια βάση δεδομένων που θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη με έναν κωδικό, με τον οποίο θα έχει πρόσβαση στο σύστημα και θα μπορεί να συμψηφίζει τις οφειλές του προς το Δημόσιο με οφειλές που έχει το Δημόσιο προς εκείνο, είναι μυστικό και σατανικό σχέδιο εξόδου από το ευρώ.

·         Μα, αυτό το σχέδιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Για το ευρώ είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Για οποιαδήποτε φάση βρίσκεται η χώρα, είτε σε δύσκολη είτε σε κανονική, διότι μειώνεται η γραφειοκρατία, εκκαθαρίζει ταχύτατα συναλλαγές, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζει δραματικά την ανάγκη ρευστότητας -που θα είναι διαρκής και το επόμενο διάστημα τόσο του Δημοσίου όσο και των πολιτών- και καταπολεμά σε σύντομο χρονικό διάστημα τη συσσώρευση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και το αντίστροφο.

·         Θέλω, όμως, να πάω στα πιο πολιτικά ζητήματα που έθιξε η τοποθέτησή σας. Είπατε ότι τελειώσατε με τα σκάνδαλα στο ΠΑΣΟΚ επειδή στείλατε στην Επιτροπή και στο Ειδικό Δικαστήριο τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αλήθεια, κυρία Γεννηματά; Πείτε μου τί παραπάνω έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο στείλατε σε Ειδικό Δικαστήριο, από τον κ. Βενιζέλο στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ;

·         Κι επίσης, κυρία Γεννηματά μας εγκαλείτε εδώ για το θέμα της ιδιοκτησίας του προγράμματος διαρκώς.

·         Εσείς μας ζητάτε να διαψεύσουμε αυτό που έχει δει όλος ο πλανήτης- την επιβολή ενός προγράμματος και μάλιστα με άγαρμπο τρόπο και να πούμε: «Δική μας ήταν η ιδιοκτησία». Δηλαδή, εμείς τα προτείναμε όλα αυτά και όχι οι δανειστές, δικά μας είναι.

·         Και ρωτώ γιατί το κάνετε αυτό; Εσείς ειδικά, κ. Γεννηματά, γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί ακολουθείτε την ίδια γραμμή που ακολουθούσε ο κ. Βενιζέλος; Έχει καμία προοπτική ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας όταν ταυτίζεται με τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα κέντρα στην Ευρώπη;