Με ενδιαφέρον τα γερμανικά ΜΜΕ ανέμεναν σήμερα το άνοιγμα του Χ.Α. και παρακολουθούν έκτοτε σχεδόν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις. 

 

Ήδη στο προοίμιο του ανοίγματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα το πρωί, σχεδόν όλα τα γερμανικά μέσα αναφέρονταν στο ζήτημα με άρθρα, ρεπορτάζ, αναλύσεις, αλλά και ανταποκρίσεις από την ελληνική πρωτεύουσα. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι γερμανικών ΜΜΕ: «Πτώση ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεπούλημα στην Αθήνα» (tagesschau.de) και «Στο 23% η πτώση του Χ.Α. μετά από λουκέτο πέντε εβδομάδων (Spiegel Online). Σύμφωνα με τους αναλυτές του γερμανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού προγράμματος n-tv, το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναβλήθηκε πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πτώση της τάξης του 23% με 30% αναμενόταν πάντως από τους περισσότερους ειδικούς. Λόγω του αναγκαστικού λουκέτου στα τέλη Ιουνίου οι κάτοχοι ελληνικών μετοχών δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιδράσουν στις κακές ειδήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Αρκετοί αναλυτές αμφισβητούν ωστόσο κατά πόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά τους περιορισμούς, λειτουργεί πλέον όπως όλα τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Την ίδια στιγμή κάνουν λόγο για περιορισμένο τζίρο και κινήσεις τις πρώτες ώρες επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι αναλυτές προτείνουν πάντως υπομονή, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι χρειάζονται μερικές ημέρες λειτουργίας για να εξαχθούν τα πρώτα αξιόπιστα συμπεράσματα. Όπως και να εξελίσσεται ωστόσο η μέχρι στιγμής κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο δείκτης DAX ^GDAXI+1,19% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης δεν δείχνει να επηρεάζεται ούτε στο ελάχιστο, παρά την πτώση που καταγράφηκε αρχικά σήμερα το πρωί.

Πηγή: Deutsche Welle