Για «ξεκάθαρη διαφωνία» μεταξύ Γερμανίας – Γαλλίας επί της πρότασης προσωρινού Grexit έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, αν και υποστήριξε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν διαρραγεί.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Σαπέν επεσήμανε ότι ο Σόιμπλε έσφαλε όταν τον περασμένο μήνα πρότεινε ένα «διάλειμμα» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Νομίζω ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σφάλλει, ακόμα και ότι έρχεται σε αντίφαση με την ίδια του τη βούληση που είναι βαθιά ευρωπαϊκή», σημείωσε.

«Αυτή η βούληση, η οποία είναι και δική μου, περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό ακριβώς αποκλείει το ενδεχόμενο μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση των 19 κρατών μελών.

Σύμφωνα με τον Σαπέν, «εάν επιτρέψεις μια προσωρινή αποχώρηση, αυτό σημαίνει ότι κάθε χώρα που θα αντιμετωπίζει δυσκολίες θα θέλει να γλιτώνει από αυτές μέσω μιας αναπροσαρμογής του νομίσματός της».

Το να μιλάει κανείς αυτή τη στιγμή για ένα Grexit, όπως ακριβώς έκανε ο Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες, δεν είναι «ρεαλιστικό» εκτίμησε, συμπλήρωσε ωστόσο ότι σέβεται τη γερμανική θέση, διότι δεν αποτελεί μια θέση «τακτικής» αλλά θέση «εκ πεποιθήσεως» .

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ναυτεμπορική