Αμερικανός δικαστής απέρριψε αίτηση της Πολωνίας για έκδοση ενός Ρώσου εμπόρου τέχνης που κατηγορείται από τις πολωνικές αρχές ότι έχει στην κατοχή του παράνομα έναν πίνακα του 18ου αιώνα που είχε κλαπεί τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Ναζί.

 

Σύμφωνα με τον δικαστή Τζεντ Ράκοφ, δεν αποδεικνύεται ότι ο 64χρονος Αλεξάντερ Χοτσίνσκι (φωτό) ήξερε πώς όταν αποκτούσε τον πίνακα ήταν κλεμμένος από την Πολωνία.

Το σκεπτικό του Ράκοφ είναι ότι η πραγματικότητα αποδεικνύει ότσα ισχυρίζεται ο έμπορος τέχνης ότι δηλαδή είχε κληρονομήσει τον πίνακα και έμαθε για τις απαιτήσεις της Πολωνίας να επιστραφεί το 2010 αφού τον είχε δείξει δημόσια στην γκαλερί του στη Μόσχα και συμπεριλάβει σε καταλόγους που είχε εκδόσει. «Αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με κάποιον που ξέρει πως η ιδιοκτησία του αναζητείται από ξένο κράτος», έγραψε ο Ράκοφ στην απόφασή του.

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Χοτσίνσκι μετά από αίτημα της Πολωνίας τον Φεβρουάριο. Αργότερα τον άφησαν ελεύθερο με χρηματική εγγύηση 100.000 δολαρίων, εν αναμονή της απόφασης για την αίτηση έκδοσης. Τώρα ζει σε διαμέρισμα στο Μανχάταν.

Ο πίνακας, «Κορίτσι με Περιστέρι», είναι ένα από 63.000 έργα τέχνης που σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο πίνακας αγοράστηκε το 1931 από το Μουσείο Βιλκοπόλσκα στην πολωνική πόλη Πόζναν από όπου εξαφανίστηκε μετά από λεηλασία των Ναζί το 1943. ‘Εργα από τις συλλογές του μουσείου βρέθηκαν από τον ρωσικό στρατό το 1945 και κατέληξαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Ενώ μερικά έργα επιστράφησαν στην Πολωνία, το «Κορίτσι με το Περιστέρι» χάθηκε και συμπεριλήφθηκε σε λίστα της Ίντερπολ ως κλεμμένο.

Το 2010, ο Χοτσίνσκι ήρθε σε επαφή με την Πολωνία για να πουλήσει τον πίνακα, που είχε ήδη δείξει στην γκαλερί του, λέγοντας ότι είχε μάθε πως η Πολωνία πίστευε πως ήταν κλεμμένος. Ισχυρίστηκε ότι κληρονόμησε τον πίνακα από τον πατέρα του, έναν πρώην στρατιώτη της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος τον είχε κρεμάσει στο διαμέρισμά του στο Λένινγκραντ χρόνια πριν πεθάνει, το 1991.

‘Ομως, είπαν οι αρχές, ένας υπάλληλος στην γκαλερί είπε σε υπεύθυνο του Εθνικού Μουσείου στο Ποζνάν, στο οποίο μετονομάστηκε το πολωνικό μουσείο, ότι ο Χοτσίνσκι τον είχε αγοράσει σε πλειστηριασμό.

Ένας δικαστής στο Ποζνάν είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψής του το 2012.

Πηγή: Reuters, Ναυτεμπορική