Σκληρή απάντηση στην επίθεση που έκανε εκ νέου η Πρόεδρος της Βουλής προς τον Πρωθυπουργό & τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντησή της με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη

Νέα επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε Τσίπρα, Παυλόπουλο – Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασιωπά την εκκίνηση της διαδικασίας από τη Βουλή – Λαφαζάνης: Η Ελλάδα δεν είναι ευρωαποικία

Επίθεση με βαριές εκφράσεις εναντίον της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πριν αλλά και μετά τη συνάντησή της με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Βουλή. 

Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παρασιώπησε την εκκίνηση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών από τη Βουλή. Την ίδια ώρα ανέφερε οτι το ίδιο έπραξε και η κυβέρνηση η οποία όπως σημείωσε παραιτήθηκε στα μουλωχτά. 

«Είναι από τις οχληρές παραμέτρους της διαδικασίας ανάθεσης διερευνητικών εντολών, ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από μια κυβέρνηση που επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά, μη ενημερώνοντας τη Βουλή και τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρασιωπά την εκκίνηση αυτής της διαδιασίας από από τη Βουλή» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου στον διάλογο που είχε με τον κ. Λαφαζάνη.

«Για όλη τη διαδικασία είχαν πλήρη ενημέρωση οι εκβιαστές δανειστές, αλλά στερήθηκε ενημέρωσης η Βουλη», τόνισε.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία σε τόσο κρίσιμες συνθήκες να υπογραμμίζεται η δημοκρατική υποχρέωση, το θεσμικό καθήκον όλων να θωρακίσουμε το Σύνταγμα και το πολίτευμα απέναντι στα μνημόνια που αποδεδειγμένα αντιστρατεύονται τη Δημοκρατία, αποδεδειγμένα πολεμούν τη συνταγματική λειτουργία και τη συνταγματική νομιμότητα», ανέφερε.

Τόνισε, επίσης, ότι «στην κοινοβουλευτική δημοκρατία όταν η κυβέρνηση παραιτείται, η Βουλή δεν παραιτείται και δεν υποχωρεί», αλλά «είναι εγγυήτρια της διαφάνειας και της ενημέρωσης».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η κ. Κωνταντοπούλου είπε ότι οι θεσμοί δεν είναι ούτε τσιφλίκι ούτε ιδιοκτησία κανενός, τονίζοντας ότι η Βουλή δεν ανοιγοκλείνει κατά παραγγελία.

Απευθύνομενη στον κ. Λαφαζάνη του ευχήθηκε καλή ευώδοση της λειτουργίας της ΚΟ τις επόμενες ημέρες.

H πρόεδρος της Βουλής γνωστοποίησε την πρόθεσή της να ζητήσει την ενημέρωση της Βουλής για τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος.

Ειδικότερα, η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «με δεδομένο ότι υπαρχει νέα Κ.Ο. και ότι είναι πολύ πιθανή η διενέργεια εκλογών αν δεν ευοδωθούν οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης, θα ζητήσω να ενημερωθεί η Βουλή για όσα διαδραματίστηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος, για το τι ακριβώς ειπώθηκε σε εκείνη τη συνάντηση που φαίνεται ότι καθόρισε της εξελίξεις».

Επιπλέον η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι οι πιθανές εκλογές αποτελούν ένα επιπλέον λόγο οι θεσμικοί παράγοντες και τα κόμματα να εκματελλευτούν την τελευταία κοινοβουλετική ευκαιρία να υπάρξει διάλογος και ενημέρωση της κοινωνίας.

Η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι θα θέσει το θέμα στη Διάσκεψη των προέδρων (σ.σ. στη συνεδρίαση το απόγευμα) καθώς η Βουλή, όπως υποστήριξε, δεν κωλύεται αλλα υποχρεούται να συνεδριάσει και να συζητήσει για εκείνα τα θέματα που δεν προϋποθέτουν ενεργό κυβερνητική δράση. Όπως είπε αυτό θα είναι το αντικείμενο της Διάσκεψης των προέδρων, για να προσθέσει ότι αντίθετα με τους προκατόχους της που αποδέχτηκαν βίαιο κλείσιμο Βουλής, δεν θα αποδεχτεί ως πρόεδρος της Βουλής ούτε την φίμωση ούτε την παράκαμψη.

Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, επίσης, ότι η συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη είχε καθαρά θεσμικό περιεχόμενο (σ.σ. για να την ενημερώσει για τη συγκρότηση της νέας Κ.Ο.) καθώς και ότι μετά τη συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη νέα σύνθεση των Κ.Ο. στο Κοινοβούλιο. Επιπλέον άσκησε κριτική στην Προεδρία της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «δεν τιμά κανέναν η τοποθετησή της μέσω κύκλων», για να συμπληρώσει ότι «η Βουλή τοποθετείται μέσω εμού, όχι μέσω κύκλων, όχι μέσω διαρροών. Οι θεσμοί πρέπει να έχουν την ευθύνη να τοποθετούνται ευθέως».

Από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης, έκανε λόγο για δημοκρατική και θεσμική συνάντηση και τόνισε ότι η νέα ΚΟ είναι πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιστεύουμε ότι η Βουλή πρέπει να λειτουργεί. Η Βουλή δεν έχει κλείσει, έχει πολύ σημαντική αποστολή και πρέπει αυτόν τον ρόλο να τον διαδραματίσει μέχρι τέλους», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η ενεργή δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μνημονιακή δημοκρατία, δεν μπορεί να υπάρχει δημοκρατία αν είμαστε προτεκτοράτο, αν Μέρκελ και Γιούνκερ καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι κατά των “εκλογών – εξπρές”.

Όπως είπε «είναι πρωτοφανές κάποιοι να ετοιμάζουν εκλογές αυγουστιάτικα. Δεν έχει ξαναγίνει, θέλουν να κρυφτούν» για να προσθέσε ότι «θέλουμε προεκλογική περίοδο που να έχει ουσιαστική χρονική επάρκεια, να γίνει πλατιά συζήτηση και να πάει ο λαός ενημερωμένος στις κάλπες». Εμφανίστηκε, δε, αισιόδοξος ότι η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας.

Ο κ. Λαφαζάνης ενημέρωσε την πρόεδρο της Βουλής για τη συγκρότηση της νέας Κ.Ο., τονίζοντας τη θεσμική υποχρέωση που είχε, καθώς, όπως είπε «πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς όταν είναι δημοκρατικοί και λειτουργούν προς όφελος του λαού και της δημοκρατίας».

Επιπλέον, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είναι μόνο πρόεδρος της Βουλής, ήταν και παραμένει αγωνίστρια της δημοκρατίας. Με τη Ζωή έχουμε δώσει για χρόνια κοινούς σκληρούς αγώνες και μέσα και έξω από τη Βουλή για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη δημοκρατία. Μας συνδέει μεγάλη κοινή παράδοση και ελπίζω να μας συνδέσει και στο μέλλον αυτό το κοινό αγωνιστικό βίωμα και η κοινή θέληση».

«Είναι θεσμική υποχρέωσή μου να σας συναντήσω» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι η συμβολή της Προέδρου της Βουλής είναι παρα πολύ σημαντική για τη λειτουργία της Βουλής και την τήρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε όπως και κατά την είσοδό του στη Βουλή ότι  «οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, έχουν επιβάλει μια μνημονιακή κατοχή της χώρας και το μόνο δίκαιο που υπάρχει είναι το δίκαιο του μνημονίου».

«Ωστόσο η Ελλάδα δεν είναι και δεν πρέπει να παραμείνει μνημονιακή αποικία» πρόσθεσε.

Σκληρή απάντηση του Μαξίμου: Συμπεριφέρεται ως δικτάτορας.

Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής προς την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε μια σκληρή απάντηση, επισημαίνοντας ότι η κα Κωνσταντοπούλου συμπεριφέρεται ως δικτάτορας, ενώ τη χαρακτήρισε ως “λάθος επιλογή”  

Η Πρόεδρος της Βουλής συμπεριφέρεται ως δικτάτορας, θεωρεί πως είναι το θεσμικό επίκεντρο του πολιτεύματος, ενώ είναι απλά μια λάθος επιλογή. 

 

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Εξαλλος ο Τσίπρας με τη Ζωή: Συμπεριφέρεται ως δικτάτορας – Ηταν μια λάθος επιλογή