Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν σήμερα, Κυριακή, τα χρηματιστήρια των χωρών του Περσικού Κόλπου, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, του παγκόσμιου selloff στις μετοχές και των αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση της κινέζικης οικονομίας.

 

Στην μεγαλύτερη αγορά της Μέσης Ανατολής, την Σαουδική Αραβία, το χρηματιστήριο υποχώρησε σχεδόν κατά 7%., ενώ αντίστοιχες ήταν και οι απώλειες στο Ντουμπάι. Καθοδικά κινήθηκαν εκ νέου οι χρηματαγορές σε Άμπου Ντάμπι και Ντόχα, που αμφότερα υποχώρησαν κατά 5%.

Η πτώση στα χρηματιστήρια του Κόλπου ήρθε μετά το selloff των μετοχών στις ΗΠΑ την Παρασκευή- το χειρότερο της τελευταίας τετραετίας- που ενεργοποιήθηκε μετά την δημοσίευση των κινεζικών στοιχείων, τα οποία δημιούργησαν ερωτηματικά για τη κατάσταση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Και η πιθανότητα υποχώρησης της ζήτησης εμπορευμάτων από πλευράς της Κίνας, οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα, δημιουργώντας παράλληλα την αίσθηση ότι η μείωση στις τιμές του αργού πετρελαίου θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα.

Για τα κράτη του Κόλπου, τα οποία σε πολύ μεγάλο μέρος εξαρτώνται από τις ενεργειακές εξαγωγές τους, οι προβλέψεις για μειωμένες πετρελαϊκές τιμές επιδείνωσαν τον κίνδυνο για selloff στην περιοχή.

Πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι οι πωλήσεις στις χρηματαγορές του Κόλπου ήταν υπερβολικές, αλλά παράλληλα παραμένουν σε επιφυλακή.

Πηγή: Capital.gr