Ολοκληρώνεται η διαδικασία των διευρευνητικών εντολών

 Oλοκληρώνεται στη 1 σήμερα η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη να παραδίδει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ή θα ολοκληρώσει τη διαδικασία με τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί τους. 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κ. Παυλόπουλος φέρεται να προσανατολίζεται να μην συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον πρόεδρο του ΛΑΕ και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φωφή Γεννηματά, καθώς ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είναι αρνητικοί, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει πάρει σαφείς αποστάσεις. Έτσι αναμένεται να δώσει εντολή άμεσου σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης. 

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών συνδέεται με την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών, αφού σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί θα σημειωθεί καθυστέρηση η οποία πιθανότατα θα μεταθέσει τις εκλογές για τις 27 Σεπτεμβρίου όπως επιθυμούν οι κ.κ. Μεϊμαράκης, Λαφαζάνης και Γεννηματά. 

Αντιδρά η ΝΔ στον ορισμό της Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού

“Μεθοδευμένη κίνηση από την κυβέρνηση, κατά παράβαση της επετηρίδας” χαρακτηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, την επιλογή της Βασιλικής Θάνου – Χριστοφίλου για την προεδρία του Αρείου Πάγου.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, διερωτάται, παράλληλα, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό ή θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, με μόνο σκοπό τις εκλογές.

Κουτσούμπας: Κοροϊδία και σόου η διαδικασία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα είχε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας ΠΑναγιώτης Λαφαζάνης, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο του Περισσού, ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος στις διαδικασίες των διερευνητικών εντολών, όχι μόνο γιατί, από θέση αρχής, δεν συμμετέχει σε τέτοιες κυβερνήσεις, αλλά και γιατί σήμερα δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης -ειδικού σκοπού, εκλογική ή άλλη- με βάση τον σημερινό συσχετισμό και τη σύνθεση της Βουλής.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας, από αυτήν την άποψη «θεωρούμε κοροϊδία και σόου τη διαδικασία, έτσι όπως διεξάγεται, για να την αξιοποιούν τα κόμματα που παίρνουν την εντολή, σε βάρος των άλλων κομμάτων, αφού με την κωλυσιεργία αυτή δεν δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας με τον λαό, όπως θα γινόταν σε μια καθαρή προεκλογική περίοδο».

Παράλληλα, τόνισε ότι στη διαδικασία των εντολών διερευνάται η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και δεν διερευνώνται άλλα ζητήματα, όπως π.χ. ο εκλογικός νόμος, τα οποία θα μπορούσαν να προταθούν και να συζητηθούν στη Βουλή το προηγούμενο διάστημα, όταν ο κ. Λαφαζάνης και άλλα στελέχη του κόμματός του ήταν υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ανακοινώνονται ημερομηνία των εκλογών και πρωθυπουργός