Με αιχμές παρέδωσε την διερευνητική εντολή ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, ενώ εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο επέμεινε στην σύγκληση της σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών (και όχι μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας)

Με αιχμές εναντίον των κκ. Τσίπρα και Παυλόπουλου παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο Π. Λαφαζάνης. 

«Ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάνω από το Σύνταγμα» δήλωσε ο ο επικεφαλής της ΚΟ της Λαϊκής Ενότητας, παραδίδοντας την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι η εντολή αξιοποιήθηκε και πρόσθεσε: «Σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για να πάμε σε εκλογές τηρώντας και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος».

«Ουδείς πολιτειακός παράγων είναι πάνω από το Σύνταγμα, να είστε βέβαιος ότι θα τηρήσω στο ακέραιο τις διατάξεις του» απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

«Οι μεγαλύτερες εκτροπές έχουν γίνει στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος. Εγώ δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες», ανταπάντησε ο κ. Λαφαζάνης, για το ενδεχόμενο τηλεφωνικών επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς αντί της σύγκλησης του συμβουλίου των αρχηγών.

Oλόκληρη η δήλωση Λαφαζάνη μετά την έξοδο του από την προεδρία της Δημοκρατίας

Παρέδωσα κατά το Σύνταγμα την εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αδυνατώντας φυσικά να συμβάλλω στη διαμόρφωση για συγκρότηση της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση. Με την ευκαιρία εξέθεσα και μερικές βασικές απόψεις μου για την περαιτέρω πορεία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , ως όφειλα. Το πρώτο πράγμα που είπα, νομίζω το είπα και όταν μπήκαμε  στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι εντολοδόχος κανενός.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διεκπεραιώνει αποφάσεις τρίτων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ένα και μόνο καθήκον, ένα χρέος. Ανεξάρτητα από το ποιοι τον ψήφισαν.  Και το χρέος του είναι να προασπίζει και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και κυρίως να προασπίζει τη δυνατότητα του ελληνικού λαού να εκφράζεται και να ψηφίζει ελεύθερα και ενημερωμένα.  Και για αυτό τόνισα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι πρόκληση να πάμε άρον άρον σε εκλογές. Και ότι πρέπει να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει το Σύνταγμα για την ημερομηνία των εκλογών. Και επομένως, οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα από τις 27 του μηνός.  Είναι ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση που του έκανα και νομίζω ότι είναι πρόθεση και άλλων πολιτικών δυνάμεων.  Είναι δημοκρατική πρόσκληση αυτή.  Και θα έχει ευθύνη εάν δεν το πράξει.  Και εάν δεν το πράξει ασφαλώς και εμείς θα υποχρεωθούμε να κάνουμε δηλώσεις, τις οποίες δεν θα θέλαμε να κάνουμε.

Το δεύτερο ζήτημα που θα ήθελα να θέσω είναι ότι αν χρειαστεί να γίνει – και προχωράμε τώρα, αφού δεν υπάρχει άλλη διερευνητική εντολή- να διερευνηθεί η περαιτέρω δυνατότητα  για σχηματισμό κυβέρνησης πρέπει να γίνει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων. Δηλαδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη άμεσα με φυσική παρουσία όλων των προέδρων των κομμάτων. Αυτό είναι το χρέος του και αυτό επιβάλλει το Σύνταγμα.  Το Σύνταγμα δεν προβλέπει τηλεφωνικές συνομιλίες του Προέδρους της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς.  Δεν προβλέπει τηλεφωνικές συνεννοήσεις ή τηλεφωνικές αποδοχές ή και αρνήσεις. Αυτά δεν γίνονται  διά τηλεφώνου.  Ο πολιτικός πολιτισμός, το Σύνταγμα και η Δημοκρατία επιβάλλει να συγκληθεί σύσκεψη και εκεί να διαπιστωθεί ποιοι αρχηγοί θέλουν να πάνε και εάν κάποιοι δεν θέλουν να προσέλθουν να αναλάβουν και την ευθύνη.

Αν δεν γίνουν αυτά που εισηγούμαι τα οποία είναι απόλυτα σύμφωνα με το Σύνταγμα και είναι και απολύτως δημοκρατικά, φοβούμαι ότι οι κινήσεις της οποίες θα αναλάβει να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα είναι υποβοηθητικές ούτε της δημοκρατίας, ούτε του Συντάγματος.  Και ξέρετε ότι και οι μεγαλύτερες αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές εκτροπές έχουν γίνει πάντα στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος και της Δημοκρατίας. Περιμένω  από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με όλο το σεβασμό που πρέπει να του έχει όλος ο ελληνικός λαός να επιτελέσει το δημοκρατικό και συνταγματικό καθήκον του.  Αν δεν το κάνει εδώ είμαστε και το λέω εκ των προτέρων πως θα αντιδράσουμε σθεναρά.

Εγώ δεν απευθύνω κατηγορίες προτού δω κινήσεις και πράξεις.  Γι’ αυτό απηύθυνα πρόσκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας  να κινηθεί στα πλαίσια του Συντάγματος και επιτελώντας την δημοκρατική του αποστολή. Ελπίζω να ανταποκριθεί.  Και περιμένω μέχρι την τελευταία στιγμή. Και δεν μπορώ να κατηγορήσω πριν δω αποφάσεις. Για ποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν ήδη μ΄8ιλησα. Θα περιμένω αποφάσεις που να είναι συμβατές με το Σύνταγμα, με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος για να μην χρειαστεί να έχουμε περαιτέρω αντιδράσεις.  Νομίζω πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει σε αυτές τις κρίσιμές στιγμές, τις λεπτές στιγμές που περνάει η χώρα να κινηθεί με ένα τέτοιο τρόπο που να  είναι υποβοηθητικός για απόλυτα δημοκρατικές εκλογές για την ενημέρωση του ελληνικού λαού, η οποία είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη. Δεν είναι δυνατόν τα μνημόνια που ψηφίστηκαν σε μια νύχτα να περάσουν και με εκλογές εξπρές χωρίς να μπορέσει να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός τι καταστρεπτικό φέρνει το τρίτο μνημόνιο και ποιες  είναι οι καταστρεπτικέ επιπτώσεις του μνημονίου αυτού για τη ζωή του. Πρέπει να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός για τι τον περιμένει από τον Οκτώβριο. Ώστε πλήρως ενημερωμένος να επιτελέσει το δημοκρατικό του  καθήκον και να ψηφίσει στις εκλογές.

Δεν θέλω να ασχοληθώ με όσα λέγονται ανώνυμα  και εκτοξεύονται κατηγορίες εύκολες. Και νομίζω πως αυτά είναι εντελώς αποπροσανατολιστικά, παραπλανητικά και δεν υποβοηθούν έναν ουσιαστικό διάλογο και μία ουσιαστική αντιπαράθεση που πρέπει να έχουμε ενόψει τον εκλογών. Αυτό το οποίο θέλω να πω  είναι ότι η κυβέρνηση αυτή είχε δεσμεύσεις να καταργήσει τα μνημόνια και πολύ περισσότερο είχε δέσμευση να μην υποβάλει νέο μνημόνιο. Δυστυχώς όμως κατέφυγε στην υπογραφή νέου σκληρότατου μνημονίου με δραματικές τραγικές επιπτώσεις για τη χώρα μας. Όσα και να λέγονται δεν μπορεί να καλυφθεί αυτή η τραγική πραγματικότητα για τον τόπο και τον ελληνικό λαό. Και αυτό θα κρίνει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές.  Θα μας κρίνει όλους για τη συνέπεια, τη σταθερότητα μας, τις θέσεις μας και τις απόψεις μας. Και πιστεύω ότι η κρίση του θα είναι αμείλικτη.

Δεν μπορώ να αμφισβητήσω μία κυβέρνηση που δεν ξέρω και δεν ξέρω  με ποιες διαδικασίες θα οριστεί. Εγώ πρότεινα οι διαδικασίες  που θα ακολουθηθούν για να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση να είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και μίλησα και για την ανάγκη σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων για να συζητηθούν αυτά τα θέματα. Αν δεν γίνουν ασφαλώς θα πάρουμε θέση

Για την τεκμηρίωση του λόγου είναι εδώ στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, ο Δημήτρης ο Μπελαντής.

 

Μπελαντής: Θα ήθελα να διευκρινίσω και με την ιδιότητα μου ως διδάκτωρ του συνταγματικού δικαίου το εξής: Το άρθρο 37, παρ. 3, εδάφιο γ  του Συντάγματος αναφέρεται στο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την αποτυχία των διερευνητικών εντολών καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα και με την επιστήμη του Συνταγματικού Δικαίου, την κρατούσα άποψη αλλά και την πολιτειακή πρακτική που πάντοτε έχει ακολουθηθεί αυτή η κλήση είναι κλήση σε σύσκεψη. Είναι κλήση δηλαδή σε φυσική συγκέντρωση και διαβούλευση των πολιτικών αρχηγών. Κάθε άλλη εκδοχή ότι μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλεί προσωπικά και να επικοινωνεί με κάθε πολιτικό αρχηγό σημαίνει φαλκίδευση και του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος.

Παρέδωσε την εντολή ο Π. Λαφαζάνης