Προβάδισμα από μία μέχρι 3,5 ποσοστιαίες μονάδες για τονΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν δημοσκοπήσεις των εταιρειών Marc, MRB, Metron Analysis, καθώς και του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας.

 

Marc: Προβάδισμα 2,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 2,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την Τρίτη ως την Παρασκευή σε 1.006 νοικοκυριά.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,3%, με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με ποσοστό 23,2%. Ακολουθεί το Ποτάμι με 5,8%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 4,4%.

Στην έκτη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, βρίσκεται το ΚΚΕ με 4,2%, ενώ Λαϊκή Ενότητα και Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνουν ποσοστό 3,8%. Στη Βουλή φαίνονται να εισέρχονται οριακά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι συγκεντρώνουν την προτίμηση του 3% των ερωτηθέντων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 1,3%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να κυμαίνεται στο 18,8%.

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 60,3%, έναντι 19,4% της Νέας Δημοκρατίας, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να είναι στο 17,4%.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει 47,8% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες, και 50,9 αρνητικές και μάλλον αρνητικές. Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 9 Μαΐου, ο κ. Τσίπρας εμφάνιζε 72,5% θετικές γνώμες και 26,5% αρνητικές. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι παραμένει πάντως πρώτος σε δημοτικότητα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης συγκεντρώνει ποσοστό 44,1%: στις θετικές και μάλλον θετικές γνώμες, ενώ το 49,1% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για τον ίδιο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης συγκεντρώνει 42,9% θετικές γνώμες και 53,1% αρνητικές, ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά θετικές γνώμες 35,2%  και αρνητικές 59,5%. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έχει θετικές γνώμες σε ποσοστό 31,2%  και αρνητικές 66,2%, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θετικές γνώμες 23,2% και αρνητικές 68,3%, ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος θετικές γνώμες 11,9% και αρνητικές 84,4%, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας θετικές γνώμες 11,4% και αρνητικές 84,7, ενώ η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίζει θετικές γνώμες σε ποσοστό 20,9% και αρνητικές γνώμες σε ποσοστό 76,6%.

Σε ό,τι αφορά το τι κυβέρνηση προτιμούν, οι ερωτηθέντες απάντησαν κυβέρηση Εθνικής ενότητας σε ποσοστό 33,7%, συνεργασίας με βασικό κορμό ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 17,2%, κυβέρνηση με βασικό κορμό ΝΔ σε ποσοστό 17,6%, αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 14,4% και αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. σε ποσοστό 7,1%.

MRB: Προβάδισμα 1,8% για τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ

Προβάδισμα 1,8% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., στην πρόθεση ψήφου, δίνει δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας «Αγορά».

Σύμφωνα με την MRB στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,6%, Ν.Δ. 22,8%, η Χρυσή Αυγή 6,2%, το Ποτάμι 5,6%, το KKE 4,7%, η Ένωση Κεντρώων 4,7%, η Λαϊκή Ενότητα 4,2%, το ΠΑΣΟΚ 3,9% και οι ΑΝΕΛ 2,3%.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας ανεβαίνει στις 2,2 μονάδες.

Metron Analysis: Οριακή διαφορά 1% ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Οριακή διαφορά της τάξης του 1% μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis, για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 22,2% και ακολουθεί η Ν.Δ. με 21,2%.

Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 6,4% και ακολουθεί το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,5%, και το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 4,1%.

Στη Βουλή με 3,8% εμφανίζεται να μπαίνει και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται να μένουν εκτός Βουλής με ποσοστό 1,7%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη συγκεντρώνει ποσοστό 3,1%.

Όσο για την αδιευκρίνιστη ψήφο ξεπερνά το 11%.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Στο 3% το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου διαπιστώνει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 25%, ενώ η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί με 22%.

Την τρίτη θέση μοιράζονται Ποτάμι και ΚΚΕ με ποσοστό 6%, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει το 5,5%, η Λαϊκή Ενότητα με 5%, το ΠΑΣΟΚ και η Ένωση Κεντρώων με 4,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 14%.

Πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 23%, όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακολουθεί με διαφορά μόλις 0,5% (22,5%). 

Τρίτος δημοφιλέστερος ο Σταύρος Θεοδωράκης (19,5%)ενώ η Φώφη Γεννηματά κατατάσσεται τέταρτη, συγκεντρώνοντας το 16%.

Ο Πάνος Καμμένος συγκεντρώνει ως αρχηγός το 13,5% θετικών γνωμών, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (13%).

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συγκεντρώνει 10% θετικών γνωμών. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής, συγκέντρωσε 5% θετικών αλλά 54% αρνητικών γνωμών.

ProRata: Προβάδισμα 3,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Πρώτο κόμμα» οι αναποφάσιστοι

Προβάδισμα 3,5% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της εταίρειας ProRata που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών. Πάντως, «πρώτο κόμμα» αναδεικνύονται οι αναποφάσιστοι.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23% και ακολουθούν η Ν.Δ. με 19,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το Ποτάμι με 4%, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με 3,5% και η Ένωση Κεντρώων με 3%. 

Εκτός Βουλής, με ποσοστό 2%, μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. 

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, 64% θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε εκλογές, ενώ στο ερώτημα αν η Ελλάδα έπρεπε πάση θυσία να μείνει στην Ευρωζώνη, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει περαιτέρω μέτρα και θυσίες για τον ελληνικό λαό, το 68% απαντά θετικά. 

Πάντως, ποσοστό άνω του 50% εκτιμά ότι η συμφωνία που συνήφθη με τους δανειστές δεν είναι καλή.

Πρώτος στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Η έρευνα διεξήχθη στις 25 και 26 Αυγούστου σε δείγμα 1.000 ερωτηματολογίων.