Εμφαση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έδωσε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο και σημειώνοντας πως οι εκλογές δεν πρόκειται να καθυστερήσουν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

 

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τα όργανα της ΕΚΤ δεν πρόκειται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών στην Ελλάδα, τόνισε, σημειώνοντας ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα γνωρίζουμε πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους».

Την άποψη του κοινοτικού αξιωματούχου ήλθε λίγη ώρα αργότερα να επιβεβαιώσει και έκθεση του διεθνούς οίκου Fitch, ο οποίος εκτιμά πως το θέμα αυτό υπό προϋποθέσεις θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Νοεμβρίου.

Δεν θα κινδυνεύσουν με την ανακεφαλαιοποίηση οι καταθέσεις των Ελλήνων, έρχεται για άλλη μία φορά να επιβεβαιώσει με τη χθεσινή του έκθεση ο διεθνής οίκος Fithc.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση οι αρμόδιες αρχές θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν όλες τις ευχέρειες από την κοινοτική οδηγία BRRD για να αποφευχθούν απώλειες σε κάποιους από τους πιστωτές των ελληνικών τραπεζών και ιδιαίτερα στους καταθέτες. Βεβαίως, όπως επισημαίνει ο οίκος, ό,τι συμβεί με τις ελληνικές τράπεζες δεν θα αποτελέσει πρόκριμα για επόμενες διασώσεις από το 2016 και μετά, όταν θα ισχύει πλήρως η οδηγία.

Στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας διάσωσης για τη χώρα μας ύψους 86 δισ. ευρώ, 25 δισ. προόριζονται για τις τράπεζες. Μια δόση 10 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί κατόπιν αιτήματος και επιβεβαίωσης του ποσού στην Ελλάδα από την Τράπεζα της Ελλάδος ως έναρξη του προγράμματος εξυγίανσης. Το υπόλοιπο θα πρέπει να διατεθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης του ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών (AQR) και ασφαλώς του τεστ αντοχής στο οποίο αυτές υποβάλλονται.

Λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το AQR έχουν ήδη κυκλοφορήσει, και όπως φαίνεται καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια αυτό να ολοκληρωθεί εγκαίρως. Η Fitch είχε και πρόσφατα εκτιμήσει ότι τα διαθέσιμα για τη διάσωση των τραπεζών κεφάλαια (25 δισ. ευρώ) είναι αρκετά, υπό την προϋπόθεση της αναγνώρισης αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ύψους 20 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους μη διασφαλισμένους ομολογιούχους των τραπεζών που ενδέχεται να υποστούν απομειώσεις, οι υπολογισμοί καταλήγουν πως τα περιθώρια συνεισφοράς από μία τέτοια ενέργεια στα κεφάλαια των τραπεζών είναι περιορισμένα, αφού το σύνολο των συγκεκριμένων non cover bonds για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο τέλος του 2014 ήταν μόνον 4,7 δισ. ευρώ.

Βεβαίως, λέει η έκθεση, οι τράπεζες διαθέτουν και 49 δισ. ευρώ ομόλογα που έχουν εκδοθεί με εγγύηση του Δημοσίου βάσει του πυλώνα ΙΙ. Ωστόσο, αυτά τα ομόλογα είναι στην πλειοψηφία τους δεσμευμένα στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες μέσω του ELA.

Στόχος της κοινοτικής οδηγίας για τη διάσωση των τραπεζών είναι να ελαχιστοποιηθεί το κόστος διάσωσης για το κράτος και τους φορολογούμενους, αλλά συγχρόνως αναγνωρίζεται ότι σε ορισμένες περιστάσεις οι αρχές μπορεί να αναγνωρίζουν τη δυνατότητα να μην πληρώσουν οι ιδιώτες στο σύνολό τους το κόστος των ζημιών.

Η BRRD επιτρέπει επίσης «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών χωρίς να ενεργοποιηθεί καμία διαδικασία, υπό ορισμένες όμως προϋποθέσεις, βασικότερη εκ των οποίων αυτές να παραμένουν φερέγγυες.

Ανησυχία στο Eurogroup για πιθανές καθυστερήσεις
Η Ελλάδα θα είναι για μία ακόμη φορά ψηλά στην ατζέντα του άτυπου Eurogroup στις 12 Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ προς τους υπουργούς Οικονομικών. Η κατάσταση στη χώρα μας μετά τη συμφωνία της 19ης Αυγούστου, αλλά και η προκήρυξη των εκλογών μία ημέρα μετά, θα αποτελεί το σημαντικότερο θέμα που θα συζητηθεί στο τραπέζι των 19 υπουργών της Ευρωζώνης. Ο επικεφαλής του Eurogroup εκφράζει την ανησυχία του για τις εκλογές και για τις πιθανές καθυστερήσεις που θα προκύψουν σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να εκταμιευτεί το τελευταίο μέρος των 3 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης από το νέο πακέτο βοήθειας.

Στο έγγραφο γίνεται σαφές ότι το ποσό αυτό θα καταβληθεί μόνο όταν διαπιστωθεί «συμμόρφωση με την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων». Επιπλέον, στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά στην ευρεία υποστήριξη του τρίτου μνημονίου από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και στο γεγονός ότι ήδη τρία πακέτα μεταρρυθμίσεων έχουν επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο ως «σημάδια ότι το δάνειο από τον ESM έχει ευρεία πολιτική στήριξη στην Ελλάδα». Η ανησυχία του επικεφαλής του Eurogroup έχει να κάνει και με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι δύσκολο η κάλπη να δείξει αυτοδυναμία και να υπάρξει ξεκάθαρο πολιτικό σκηνικό την 21η του μήνα. Πάντως, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία παραμένουν.

Σημειώνεται μάλιστα με νόημα ότι 222 βουλευτές από το σύνολο των 300 ψήφισαν τη συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, από το οποίο ήδη έχουν περάσει συνολικά τρία πακέτα μέτρων. Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στο ότι υπογράφηκε η συμφωνία και δόθηκε το «πράσινο φως» για τα πρώτα 26 δισ. ευρώ και ότι από αυτά τα 13 δισ. εκταμιεύτηκαν για να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Αθήνας, τα 10 δισ. μπήκαν στην άκρη για τις τράπεζες και τα 3 δισ. ευρώ θα διατεθούν μόνο όταν διαπιστωθεί «συμμόρφωση με την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων». Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνημένα και τυχόν καθυστερήσεις λόγω πολιτικών εξελίξεων αποτελούν δική της ευθύνη.

Fitch: 25 δισ. αρκούν
Η Fitch είχε και πρόσφατα εκτιμήσει ότι τα διαθέσιμα για τη διάσωση των τραπεζών κεφάλαια (25 δισ. ευρώ) είναι αρκετά

Ομόλογα 49 δισ. ευρώ
Οι τράπεζες διαθέτουν και 49 δισ. ευρώ ομόλογα που έχουν εκδοθεί με εγγύηση του Δημοσίου βάσει του πυλώνα ΙΙ. Ωστόσο, αυτά τα ομόλογα είναι στην πλειονότητά τους δεσμευμένα στην ΕΚΤ

Στο τραπέζι των «19»
Η κατάσταση στη χώρα μας μετά τη συμφωνία της 19ης Αυγούστου, αλλά και η προκήρυξη των εκλογών μία ημέρα μετά, θα αποτελεί το σημαντικότερο θέμα που θα συζητηθεί στο τραπέζι των 19 υπουργών της Ευρωζώνης.

Πηγή: Ημερησία