Πρόταση για τον δίκαιο διαμοιρασμό 160.000 προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την μετεγκατάσταση των 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα που συμφωνήθηκε επί της αρχής το καλοκαίρι και προσθέτει ακόμα τη μετεγκατάσταση άλλων 120.000 ανθρώπων και από την Ουγγαρία.

«Το προσφυγικό βάρος δεν πρέπει να το σηκώνουν μόνο κάποιες χώρες»

Το προσφυγικό βάρος δεν πρέπει να το σηκώνουν μόνο κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Πέμπτη η Άνγκελα Μέρκελ από την Ελβετία.

«Η Γερμανική κυβέρνηση λέει ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου δεν είναι πλέον αποτελεσματικός, επειδή φτάνουν στα εξωτερικά σύνορά μας τόσοι πολλοί πρόσφυγες που δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιταλία και την Ελλάδα να αντιμετωπίσουν μόνες τους την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, και συνέχισε: «Την ίδια ώρα, αν πούμε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθούν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση μόνες τους τότε δεν μπορούν μόνες τρεις χώρες, όπως η Σουηδία, η Αυστρία και η Γερμανία, να έχουν τη μερίδα του λέοντος αυτής της εργασίας».

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η προσφυγική κρίση πρέπει να λυθεί «με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη» και πως η Γερμανία παραμένει έτοιμη να αναλάβει τις υποχρεώσεις της. Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι, σε συνεργασία με τη Γερμανία, η χώρα του σκοπεύει να προτείνει ένα υποχρεωτικό σύστημα ενσωμάτωσης προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να υπάρξει δίκαιη κατανομή 100.000 μεταναστών στην Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να επιδείξουν αλληλεγγύη» προς τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης δεχόμενα να υποδεχθούν «τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες».

«Καλώ όλους τους ηγέτες της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ένα άνευ προηγουμένου μεταναστευτικό κύμα», δήλωσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει «μια ισομερής κατανομή τουλάχιστον 100.000 προσφύγων».

Οι χώρες της ΕΕ μέχρι στιγμής έχουν δεσμευθεί να υποδεχθούν περίπου 32.000 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα, αριθμός που υπολείπεται των 40.000 που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια νέα πρόταση της Επιτροπής αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Ρέντσι: η ΕΕ δεν μπορεί να αρκείται στο να συγκινείται μπροστά σε εικόνες

Ο Iταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε σήμερα πως η ΕΕ δεν μπορεί να αρκείται στο να συγκινείται μπροστά σε εικόνες “που σφίγγουν την καρδιά και συγκλονίζουν την ψυχή”, όπως αυτή του πνιγμένου μικρού Σύρου πρόσφυγα.