Συνάντηση της Πρωθυπουργού με τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης

Συνάντηση με τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς και με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε σήμερα το απόγευμα η Πρωθυπουργός της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης κυρία Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου.

Υποδεχόμενη τους κ.κ. Τίμερμανς και Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου, η Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Κύριε Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριε Επίτροπε, καλωσορίσατε.

Η Κυβέρνησή μας, παρ’ ό,τι υπηρεσιακή, καλείται να διαχειριστεί το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα των ολοένα αυξανόμενων μεταναστευτικών και κυρίως προσφυγικών ροών. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε ήδη, η λήψη περαιτέρω μέτρων. Ασφαλώς, το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και διεθνές. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση -κατά τη διάρκεια της θητείας της- θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση προς αντιμετώπισή του».      

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς δήλωσε τα ακόλουθα:

«Κυρία Πρωθυπουργέ,

Και εγώ και ο Δημήτρης χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρισκόμαστε στην Αθήνα -σίγουρα ο Δημήτρης έρχεται πιο συχνά απ’ ότι εγώ, αλλά και για μένα είναι ιδιαίτερη χαρά που επιστρέφω στην Αθήνα με τη νέα μου ιδιότητα. Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει μία κρίση άνευ προηγουμένου, μία κρίση ανθρωπιστική, μία κρίση πολιτική και οφείλουμε να βρούμε απαντήσεις ευρωπαϊκές σε ένα πρόβλημα το οποίο κάθε κράτος μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του. Η Ελλάδα έχει ιδιαιτέρως επηρεαστεί και πληγεί θα έλεγα, από την κρίση αυτή. Το βλέπουμε όλοι καθημερινά. Νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρχει άνθρωπος με ψυχή ο οποίος να μην έχει φρικτά σοκαριστεί, να το πω έτσι, από τις φωτογραφίες του μωρού που είδαμε χθες στα τουρκικά παράλια. Η Ελλάδα έχει ιδιαιτέρως πληγεί από την κρίση αυτή. Πάρα πολλοί πρόσφυγες φτάνουν πρώτα στην Ελλάδα. Είμαστε εδώ και ο Δημήτρης και εγώ για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εσάς, να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση η οποία είναι ευρωπαϊκή και γι αυτό η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη μας».

 

Αβραμόπουλος: Το προσφυγικό έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις

«Το μεταναστευτικό και προσφυγικό έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ευρώπη και όπως είναι αντιληπτό, η Ελλάδα ως μια από τις κύριες πύλες εισόδου, δεχόμενη αυτή την πίεση καλείται να πάρει κάποια μέτρα, έχοντας όμως την πλήρη υποστήριξη οικονομική τεχνική και πολιτική της ΕΕ», δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. 

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα λόγω του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος και πρόσθεσε ότι βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα που δέχεται αυτόν τον καιρό ισχυρές πιέσεις από το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα. 

Από την πλευρά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τίμερμανς ερωτηθείς από δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι βρισκόμαστε μπροστά από μια φοβερή ανθρωπιστική κρίση που είναι όμως και πολιτική. Δήλωσε επίσης ότι έχει εντυπωσιαστεί από την προθυμία του ελληνικού λαού να βοηθήσει τους πρόσφυγες και, στο ίδιο κλίμα με τον κ. Αβραμόπουλο, υπογράμμισε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να στηριχθεί για να μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση αυτή.

Ο Επίτροπος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι θα ακολουθήσει σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς ενώ αύριο θα γίνει η επίσκεψη στην Κω και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα.