Του Κώστα Μαυρίδη, ευρωβουλευτής ΔΗ.ΚΟ (S & D)

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται… αλλά δεν είναι ακριβώς ίδια. Πόσο όμοια συγκρίνονται το Ισλαμοφασιστικό ιδεολόγημα Ισλαμικό Κράτος (και παρακλάδια του) με το ναζισμό που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα; Πάντως, σε εκδηλώσεις για το ναζισμό, προβάλλεται το σλόγκαν «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

Ποτέ ξανά ίδια λάθη, ποτέ ξανά ανοχή και σιωπή… Όμως, εκείνο το πάθημα που έγινε μάθημα «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» για την ανθρωπότητα, υποτάσσεται στις σκοπιμότητες συμφερόντων Κυβερνήσεων και κρατών. Η απόλυτη ανάγκη για εξάλειψη της σύγχρονης μάστιγας, χάνεται μέσα στην υποκρισία των συμφερόντων και των … θεωριών. Αναφωνούμε «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», καθώς συμβαίνουν αδίσταχτες θηριωδίες (μαζικές εκτελέσεις, ακρωτηριασμοί, αποκεφαλισμοί, σφαγές παιδιών, βιασμοί κ.ά.). Και επαναστατούμε στη θέα μιας φωτογραφίας με ένα παιδί που ξέβρασε η θάλασσα, καθώς χρόνια παρακολουθούμε φιλήσυχους πληθυσμούς στα χέρια των εγκληματιών. Σήμερα, καθώς τα χρόνια περνούν, οι απελπισμένοι πιάνουν τα βουνά, ρίχνονται στα κύματα, στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα και φορτηγά δουλεμπόρων, με την ελάχιστη προσδοκία απλά να γλυτώσουν.  

Έλαβα μέρος σε αρκετές συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ανέμενα από ηγέτες που μοιράζονται το ευρωπαϊκό όραμα, να επικεντρωθούν στα αίτια που προκαλούν το κύμα φυγής. Φυσικά, απαιτείται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που δέχονται τα κύματα των απελπισμένων και που διαχωρίζονται από όσους αναζητούν καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Αλλά, απαιτούνται δραστικά μέτρα για εξάλειψη των αιτιών που προκάλεσαν την μαζική φυγή προσφύγων από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Και φυσικά, οι αιτίες είναι πολλές.  Όμως, αν περιοριστούμε στην αντιμετώπιση των παραγώγων της κρίσης παρέχοντας άσυλο, προστασία και βοήθεια, μένουμε στις … θεωρίες. Από την άλλη, αν  αναζητούμε την τέλεια φόρμουλα για αντιμετώπιση όλων με μιας, δεν θα γίνει. Και η επιδίωξη για το τέλειο, παρέχει κάλυψη σε συμφέροντα και σκοπιμότητες πάνω από τα συμφέροντα και τις αρχές της ΕΕ και της ανθρωπότητας. Γεγονός είναι ότι σταθερότητα και ασφάλεια δεν υπάρχει χωρίς εκρίζωση του ISIS με τα παρακλάδια του, αλλά οι πολιτικές επικεντρώνονται στη διαχείριση των κατατρεγμένων! Κάποτε, η Ευρώπη και η ανθρωπότητα σιωπούσαν μπροστά στις ναζιστικές θηριωδίες και εκ των υστέρων ομολογούν ότι πολλά θα αποφεύγονταν αν εκείνοι με εξουσία αντιδρούσαν έγκαιρα. Σήμερα, πολιτικοί που πρωτοστατούν στα «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», περιορίζονται στην αναζήτηση πολιτικών για διαχείριση των προβλημάτων. Αυτό εννοούν με το «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»;  … Η σιωπή και η πλαδαρότητα αποκαλύπτει μια αποστασία απέναντι στην Ιστορία της Ευρώπης και της ανθρωπότητας.

Μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας της ανθρωπότητας, απαιτεί ανάλογη στρατιωτική δράση που οφείλουμε να στοχεύσουμε με συμμάχους. Αυτό δεν το εξαντλήσαμε αφού προέχουν άλλα. Ακόμη και για τους αποδεδειγμένους συμμάχους μας, επικράτησαν άλλα. Στο πεδίο της μάχης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αποδεδειγμένη συγκροτημένη δύναμη υπήρξε το κουρδικό έθνος με άντρες και γυναίκες, που εμπόδισαν με γενναιότητα την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, από τις 24 Ιουλίου 2015, παρακολουθούμε τον Ερντογάν (στα φανερά πλέον) να σκοτώνει και βομβαρδίζει τους Κούρδους, ενώ συμφώνησε να επιτεθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Δυστυχώς, ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέτουν τα τουρκικά συμφέροντα λόγω οικονομικών ή άλλων σχέσεων, πάνω από τα συμφέροντα της ΕΕ. Οι αεροπορικές επιδρομές γίνονται εκεί που … συμφέρει και για τους αμερικανούς το Ισλαμικό Κράτος είναι «χρήσιμο» εναντίον του Άσσαντ…

Τα πιο πάνω συνοψίζουν πρόσφατες παρεμβάσεις μου (δημόσιες και ιδιωτικές) σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τις καταθέτω, όχι γιατί θέλω να απαλλαχτώ από τη συνενοχή, αλλά γιατί θέλω να σταματήσει αυτό το δράμα και η υποκρισία, όπως επιβάλλει  το συμφέρον και αξίες της Ευρώπης.

Σημείωση:Tο Ισραήλ αναζητώντας αξιόπιστους συμμάχους στην Αν. Μεσόγειο, προσδοκούσε  ότι δεν θα εκχωρηθεί στην Τουρκία ρόλος με επίκεντρο την ενέργεια. Αυτό ξεκαθάρισε ο Νετανιάχου στον Αναστασιάδη ο οποίος όμως σε κατάσταση ευφορίας ακολουθεί μονόδρομο για λύση-διάλυση. Το Ισραήλ δεν χρειάζεται τον Αναστασιάδη μεσολαβητή για να τα βρει με την Τουρκία. Το κάνει καλύτερα μόνο του, με χαμένο την Κύπρο.  

*Δημοσιεύτηκε στο “Φιλελεύθερο” και “Σημερινή” στις 5 και 6  Σεπτεμβρίου 2015