Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Μια φορά και έναν καιρό, ο Νικόλαος Γερμανός, ένας σπουδαίος επιστήμονας και πολιτικός (εξελέγη βουλευτής το 1915) με υψηλή μόρφωση και πατριωτικά ιδανικά, οραματίσθηκε την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 Έτσι, σε μια Θεσσαλονίκη που προσπαθούσε να συνέλθει από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 και να απορροφήσει τα αμέτρητα πλήθη των προσφύγων που αναζητούσαν μια καλύτερη μοίρα στη φτωχομάνα πόλη, εγκαινιάσθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1926 η 1η ΔΕΘ.

Η ΔΕΘ είναι ο εκθεσιακός πυλώνας της χώρας που στηρίζει και προβάλλει την Ελληνική παραγωγή και την επιχειρηματικότητα. Η ΔΕΘ ανδρώθηκε μαζί με το μεγάλωμα της πόλεως της Θεσσαλονίκης. Αποτελούσε και αποτελεί το καύχημα της πόλεως και ήταν πάντα μια γιορτή όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς και τους Έλληνες, αλλά και για πολλούς Ευρωπαίους εκθέτες προϊόντων καθώς και επισκέπτες. Η πόλη κατά τη διάρκεια της εκθέσεως γιόρταζε και τα καταστήματά της παρέμεναν ανοικτά ακόμη και τη νύχτα. Το 1960, όταν η ΔΕΘ γιόρταζε τα 25 χρόνια λειτουργίας της, καθιέρωσε την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου και με περηφάνια οι «εκθεσιακοί», διοίκηση και εργαζόμενοι, τόνιζαν ότι η πρώτη στη χώρα τηλεόραση (κλειστό κύκλωμα) λειτούργησε εκεί, στο περίπτερο της ΔΕΗ. Το 1962 εγκαινιάστηκε το Φεστιβάλ Τραγουδιού. Όλος ο Ελληνικός λαός ήταν προσηλωμένος στα ραδιόφωνά του και ακολούθως μετά το 1968 στις τηλεοράσεις, για να απολαύσει τις εξαίρετες δημιουργίες και εκτελέσεις τραγουδιών από κορυφαίους συνθέτες και τραγουδιστές. Η ΔΕΘ πλέον είχε γίνει ένα τεράστιο Ελληνικό πολιτιστικό γεγονός.

Ωστόσο, μετά την μεταπολίτευση η ΔΕΘ αρχίζει και πολιτικοποιείται, με αποτέλεσμα ειδικά τα τελευταία χρόνια να έχει ραγδαίως φθίνουσα πορεία. Η εικόνα της έχασε αρκετή από τη λαμπρότητα του παρελθόντος και ο εκθεσιακός χώρος μετατράπηκε σε χώρο διαμαρτυρίας όλων των κοινωνικών τάξεων κατά των Μνημονιακών κυβερνήσεων που διέλυσαν την επιχειρηματικότητα στην Πατρίδα μας. Ο άλλοτε λαμπρός και γιορτινός εκθεσιακός χώρος γίνεται ενίοτε, πεδίο μάχης με εκτόξευση χημικών και χρήση βίας από πλευράς της αστυνομίας που σκιάζουν και δηλητηριάζουν την αίγλη της εκθέσεως.

Η εκάστοτε ΔΕΘ έχει γίνει το ορμητήριο – λόγω της όποιας διατηρούμενης ακόμα λάμψης – όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που από το βήμα της τάζουν στο λαό μας “λαγούς με πετραχήλια”, αλλά μετά από λίγο χρονικό διάστημα αποδεικνύεται πως η επιστήμη του ψεύδους και της απατεωνιάς θριαμβεύει για ακόμη μια φορά!

Άλλωστε, ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν από το βήμα της ΔΕΘ υποσχόταν την αύξηση της επιχειρηματικότητας διά μέσω του προγράμματος “καινοτόμοι επιχειρηματίες”; Ή την εξαγγελία του εισπρακτικού φόρου στα ακίνητα που θα ήταν εφ΄ άπαξ και το οποίο έμελλε να μονιμοποιηθεί από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις μέσω της εκβιαστικής είσπραξης από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον “αντιμνημονιακό” Αντώνη Σαμαρά ο οποίος απεδείχθη ως ο μεγαλύτερος λαοπλάνος πολιτικός της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, όταν υποσχόταν:

  • Μόνο η αξία της γνωστής δημόσιας περιουσίας μας είναι όση περίπου το συνολικό χρέος μας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας. Λέω να τον αξιοποιήσουμε, όχι να τον ξεπουλήσουμε. Γιατί εάν τώρα τον ξεπουλήσουμε κοψοχρονιά, δεν θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση.
  • Πρέπει να αποκηρύξουμε την παρωχημένη άποψη ότι για να αναπτυχθούμε πρέπει τάχα, να περιορίσουμε ασφυκτικά την Πρωτογενή μας παραγωγή. Δηλαδή, τη Γεωργία, την Κτηνοτροφία, την Αλιεία. Τέρμα αυτά τα παραμύθια!!!
  • Θα προχωρήσουμε σε 5 αληθινές τομές. Φορολογική μεταρρύθμιση (χτύπημα στη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή), Διοικητική μεταρρύθμιση, Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη (με αποκοπή του ομφάλιου λώρου Δικαστικής και Εκτελεστικής Εξουσίας) και μεγάλη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Ασφάλεια.
  • Θα ελέγξουμε αναδρομικά την περιουσιακή κατάσταση όσων κατέλαβαν δημόσιες θέσεις, υπουργικούς θώκους κλπ. Από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Το έχω υποσχεθεί και θα το κάνω. Για να έλθουν στη επιφάνεια όλες οι περιπτώσεις “περίεργου” πλουτισμού (λέγε με Σταύρο Παπασταύρου). Αυτός ο νόμος της σιωπής, αυτή η “ομερτά” για το πολιτικό χρήμα (λέγε με Siemens), θα σπάσει!

Αυτά ήταν μερικά από τα πολλά που υποσχόταν από το βήμα της ΔΕΘ ο πολιτικός τυχοδιώκτης Αντώνης Σαμαράς. Αλήθεια, τι από όλα έκανε ως Πρωθυπουργός;

Ποιος επίσης, μπορεί να ξεχάσει τον “επαναστάτη” Αλέξη Τσίπρα, όταν από το βήμα της περσινής ΔΕΘ ανακοίνωνε πομπωδώς το επονομαζόμενο μετέπειτα “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”;

  • Δωρεάν ρεύμα σε 300 χιλ. νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας.
  • Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300 χιλ. άπορες οικογένειες.
  • Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.
  • Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης.
  • Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
  • Επαναφορά κατώτατου μισθού
  • Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού.
  • Επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας.
  • Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων. Κλπ. κλπ. κλπ…

Ποια από τα παραπάνω πραγματοποίησε;
 

Τελικά, έφτασε η στιγμή για να αντιδράσει ο λαός μας; Να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους εκείνους τους σύγχρονους “Μαυρογιαλούρους” που τσαλάκωσαν την περηφάνια του και τον οδηγούν σε πλήρη αφανισμό; Πρέπει να πιστέψει στο νέο ευρωπαϊκό προφίλ του Τσίπρα και του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ; Πρέπει να πιστέψει τον “λαϊκό” Ευάγγελο Μεϊμαράκη αρεστό επί δεκαετιών του διαπλεκόμενου κεφαλαίου; Πρέπει, να πιστέψει τη Φώφη Γεννηματά του σοσια-ληστρικού ΠΑΣΟΚ; Πρέπει να πιστέψει “το νέο και το φρέσκο” στην πολιτική ζωή του τόπου που πρεσβεύει το “Ποτάμι” των απολιτίκ και χωρίς ιδεολογία – σύμφωνα με δηλώσεις τους – και του εκλεκτού του Μπόμπολα, Σταύρου Θεοδωράκη; Πρέπει να πιστέψει την τερατογέννηση στην πολιτική ζωή του τόπου, του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη;

Μα όλοι αυτοί, μετά τις εκλογές θα συνασπισθούν σε μια κυβέρνηση αρεστή στους Γερμανούς κατακτητές μας!! Όλος ο καυγάς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ γίνεται για το ποιο από αυτά τα δυο κόμματα θα είναι πρώτο κόμμα, προκειμένου να σφετερισθεί το μπόνους των 50 εδρών και ο αρχηγός του να γίνει Πρωθυπουργός!! Γι΄ αυτό η πολιτική τους θα εξακολουθήσει να είναι δουλική στα Μνημόνια και στη Μέρκελ!