«Δεν είναι τόσο σημαντικό ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, σημαντικό είναι να υπάρξει μία λειτουργική κυβέρνηση και να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι μεταρρυθμίσεις που διεκόπησαν», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕSM Για τις επικείμενες εκλογές, το δημόσιο χρέος, το σενάριο Grexit και την απότομη διακοπή της ανάπτυξης στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015 μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Σλοβενίας Delo, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Κλάους Ρέγκλινγκ. 

 

Ο κ. Ρέγκλινγκ έστειλε σαφή μηνύματα σχετικά με την αναγκαιότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, αλλά και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, το οποίο χαρακτήρισε ακόμα «πιθανό». Ερωτηθείς από την εφημερίδα σχετικά με το ελληνικό χρέος ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), μετά την τελευταία εκταμίευση κατέχουν το 45% του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό. Οσο για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Για εμένα δεν είναι τόσο σημαντικό ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Εξάλλου, κανείς δεν θα πρέπει να εμπλέκεται στην δημοκρατική διαδικασία. Θα είμαστε χαρούμενοι να εργαστούμε μαζί με οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση της Ελλάδας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχουμε μία λειτουργική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό.

Οι μεταρρυθμίσεις που διεκόπησαν στο πρώτο μισό του έτους -αλλά μετά ξεκίνησαν εκ νέου- συμβαδίζουν με το φιλόδοξο πρόγραμμα. Επομένως, είναι σημαντικό οι μεταρρυθμίσεις να συνεχίσουν το συντομότερο δυνατό μετά τις εκλογές». Πόσο πιθανό είναι ένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όμως; Ο επικεφαλής του ESM απάντησε πως η θεωρία του Grexit είναι «πιθανή», αλλά «δεν είναι ένα σενάριο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε». Όσο για την επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν σαφής: «Πιστεύουμε πως γνωρίζουμε καλά τι λειτουργεί στην Ευρώπη και τι όχι» και επανήλθε στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. «Εφαρμόστηκαν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των δύο προγραμμάτων στήριξης μεταξύ 2010 και 2014.

Υπήρξε βελτίωση: Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 15% του ΑΕΠ πριν έξι χρόνια στο 3% το 2014. Το 2014 μπορούσε κανείς να δει τα οφέλη από αυτές τις μεταρρυθμίσεις και ρυθμίσεις. Επέστρεψε η ανάπτυξη το 2014», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. Τη στιγμή, λοιπόν, που υπήρχαν σαφείς ενδείξεις βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης και ανάπτυξης στη χώρα «όλα διεκόπησαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015», εξήγησε ο επικεφαλής του ESM. Διατηρώντας, ωστόσο, την αισιοδοξία του, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στο σωστό δρόμο, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση έχει αναλάβει πολύ ξεκάθαρες δεσμεύσεις». Την ίδια ώρα, διευκρίνισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει προτείνει «κούρεμα», επισημαίνοντας πως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πρόσφατα πως αυτή η ιδέα δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Βέβαια, πρόσθεσε ότι στο Eurogroup οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεσμεύτηκαν πως αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν όπως έχει συμφωνηθεί τότε αν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον ελάφρυνση του χρέους -και αυτό δεν πρόκειται για κούρεμα, τόνισε- τότε το Eurogroup είναι έτοιμο να το συζητήσει.

Αν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια ενέργεια, ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι θα συμπεριλαμβάνει επιμήκυνση των δανείων στήριξης ή περίοδο χάριτος για τους τόκους. Ένα επιπλέον στοιχείο που θα μπορούσε να εξεταστεί είναι η μεταφορά των κερδών από τα ομόλογα στην ΕΚΤ (SMPs), συμπλήρωσε και τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει ονομαστικό «κούρεμα». Όσο για το ΔΝΤ, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πεπεισμένος για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, εξηγώντας πως δεν έχουν διευκρινιστεί κάποιες λεπτομέρειες, που για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι απαραίτητες.

Εντούτοις, με βεβαιότητα τόνισε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αργότερα το 2015.

Πηγή: Πρώτο Θέμα