Σκέψεις για προσπάθεια ελέγχου της ροής μεταναστών

 

Η ΠΓΔΜ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανεγείρει έναν ουγγρικού στυλ συνοριακό φράκτη για να περιορίσει την αυξανόμενη εισροή μεταναστών από τον νότο, ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι.

Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ουγγρικό οικονομικό περιοδικό Figyelo, ο κ. Πόποσκι δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ θα χρειασθεί πιθανόν «κάποιου είδους φυσική άμυνα», αν και αυτό δεν θα ήταν μακροπρόθεσμη λύση.

«Όμως, αν πάρουμε στα σοβαρά αυτό που η Ευρώπη μας ζητάει να κάνουμε, θα το χρειασθούμε κι αυτό. Είτε στρατιώτες είτε έναν φράκτη ή έναν συνδυασμό των δύο», δήλωσε ο κ. Πόποσκι.

Δυτικοευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανίαέχουν επικρίνει τη συνεχιζόμενη κατασκευή από την Ουγγαρία ενός φράκτη μήκους 175 χλμ. και ύψους 3,5 μέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία ώστε οι μετανάστες να περνούν από διαβάσεις όπου μπορούν να καταγράφονται.

Ο Γερμανός υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ δήλωσε στο ίδιο περιοδικό ότι η Γερμανία αναμένει από τις χώρες να καταγράφουν τους μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ε.Ε. μέσω των συνόρων τους, πρόσθεσε όμως ότι οι φράκτες δεν είναι η σωστή προσέγγιση.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη όπου να προστατεύουμε την ελευθερία και να εγγυόμαστε την ασφάλεια, στην οποία όμως δεν υπάρχει χώρος ούτε για φράκτες ούτε για τείχη», δήλωσε ο κ. Ροτ.

Ο κ. Πόποσκι δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ κάνει ό,τι μπορεί για να καταγράψει όλους τους μετανάστες. «Όμως, όποτε παίρνουμε στα σοβαρά αυτό που μας ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, προσπαθώντας να ελέγξουμε τα σύνορα και να σταματήσουμε τους ανθρώπους, αμέσως δεχόμαστε μια αρνητική διεθνή αντίδραση», πρόσθεσε.

Πηγή: Ναυτεμπορική