Κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες εξακολουθούν να φτάνουν, για δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου, με τις δυνατότητες της πόλης να φιλοξενήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους να περιορίζονται.

 

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αναμένεται ότι θα αποβιβαστούν μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στον σιδηροδρομικό σταθμό της βαυαρικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της περιφέρειας της Άνω Βαυαρίας, Εύα Χίνγκλαϊν.

Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μέχρι τις 10.30 το πρωί οι αρχές είχαν καταγράψει 3.600 αφίξεις.

Αν το κύμα των προσφύγων από την Αυστρία και την Ουγγαρία δεν κοπάσει αύριο, τότε και αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως έγινε και το προηγούμενο, αναμένεται να φτάσουν στη Γερμανία 20.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι.

Η Γερμανία αποφάσισε να ανοίξει διάπλατα τις πύλες της στους πρόσφυγες και να παρακάμψει τους κανονισμούς περί ασύλου στην Ευρώπη που ορίζουν ότι το αίτημα θα πρέπει να κατατίθεται από τον ενδιαφερόμενο στην πρώτη χώρα εισόδου του στην Ε.Ε.

Στον σταθμό, αρκετοί άνθρωποι περίμεναν και σήμερα κρατώντας πλακάτ με συνθήματα υπέρ των προσφύγων.

Οι αρχές αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες δυσκολίες στην αντιμετώπιση της κατάστασης. «Το πρόβλημα δεν είναι αυτοί (σ.σ. οι Γερμανοί) αλλά ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος», εξήγησε ένας 22χρονος Σύρος πρόσφυγας, ο Άντελ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Παρά την παλίρροια των προσφύγων «μας δέχονται έτσι κι αλλιώς, μας προσφέρουν τα πάντα, φαγητό, τα πάντα. Είναι τόσο ευγενικοί στην Αυστρία και τη Γερμανία», συνέχισε ο νεαρός.

«Πιστεύουμε ότι 5.000 άνθρωποι απόψε δεν θα ξέρουν πού να πάνε» για να περάσουν τη νύχτα, προειδοποίησε ένας αξιωματούχος των τοπικών αρχών, ο Κριστόφ Χίλενμπραντ. Όπως είπε, πολλοί είναι αυτοί που θα αναγκαστούν να κοιμηθούν σε ισοθερμικά στρώματα ή ακόμη και στο πάτωμα, μόνο με μια κουβέρτα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Μονάχου Ντίτερ Ράιτερ δήλωσε «πολύ ανήσυχος από την εξέλιξη της κατάστασης». Όπως είπε, «δεν ξέρουμε πια τι να κάνουμε με τους πρόσφυγες». Το Μόναχο διαμαρτύρεται για έλλειψη υποστήριξης από τις άλλες περιοχές της Γερμανίας.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί σύντομα ένα τεράστιο κέντρο φιλοξενίας στη βόρεια Γερμανία για να ανακουφιστεί κάπως ο νότος της χώρας. Όμως η κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο