Έπειτα από μια ταραχώδη περίοδο που έθεσε υπό αμφισβήτηση την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, οι Έλληνες κατευθύνονται ξανά προς τις κάλπες, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ντέρμπι στην κορυφή. 

 

Ωστόσο, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η JP Morgan στην τελευταία της έκθεση, η προσοχή που δίνει η αγορά στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα έχει περιοριστεί. Αυτό αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα μοιάζει να έχει αλλάξει θεμελιωδώς. Και ενώ η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ παραμένει προβληματική, η συμμετοχή της δεν δείχνει πια να απειλείται τόσο, όσο στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι εκλογές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ένα συνασπισμό μεταξύ των μικρότερων κεντρώων (φιλοευρωπαϊκών) κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας. Επικαλούμενος τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο οίκος εξηγεί πως όποιος και αν είναι ο νικητής των εκλογών, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπολογίσει στη στήριξη μικρότερων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων).

Αναφορικά με το ντέρμπι των εκλογών, η JP Morgan σημειώνει ότι μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία δίνουν μάχη σώμα με σώμα για τη λαϊκή ψήφο, με το ΣΥΡΙΖΑ να έχει ενδεχομένως ένα μικρό προβάδισμα. Δεδομένου του στατιστικού λάθους σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα μοιάζει με ρίψη νομίσματος μεταξύ των δύο. Παρ’ολ’αυτά, επισημαίνει ο οίκος, τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώνουν το 36-37% που απαιτείται για να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Οι προβλέψεις δίνουν 135 έδρες στο ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 80 στη Νέα Δημοκρατία και αθροιστικά 40 έδρες για τα τρία μικρότερα, κεντρώα κόμματα.

Σύμφωνα με την JP Morgan, δεν είναι αδιανόητο ένας συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ, της Λαϊκής Ενότητας (και ίσως των Ανεξάρτητων Ελλήνων) να έχει πιθανώς μια ισχνή πλειοψηφία. Ωστόσο, η πολύ διαφορετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαϊκής Ενότητας απέναντι στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης καθιστά τη συνεργασία τους σε μια νέα κυβέρνηση απίθανη. Ούτε είναι βέβαιο πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, σημειώνει ο οίκος, ενώ παρά το γεγονός ότι Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ έχουν τα δικά τους “κρατήματα” για να συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ, θα πιεστούν να το κάνουν από την αίσθηση του εθνικού οφέλους.

Πηγή: Capital.gr