Σε κλιμάκωση του ανταγωνισμού μεταξύ Aegean και Ryanair αναμένεται να οδηγήσει η απόφαση του ιρλανδικού αερομεταφορέα να πυκνώσει τα δρομολόγιά του προς εσωτερικούς και διεθνείς προορισμούς από την Αθήνα κατά τη χειμερινή και, κυρίως, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, με στόχο να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα της εγχώριας αεροπορικής αγοράς. 

 

Η κίνηση αυτή της Ryanair δεν προβλέπεται να μείνει δίχως απάντηση από την Aegean Airlines, δικαιώνοντας όσους κάνουν λόγο και προβλέπουν ακόμη σκληρότερη κόντρα μεταξύ Ελλήνων και Ιρλανδών.

Η διαρκώς εντονότερη δραστηριοποίηση της ιρλανδικής και όχι μόνον, αφού ανάλογες κινήσεις θα πραγματοποιήσουν και άλλοι low cost carriers) εταιρείας επί ελληνικού εδάφους, αποδίδεται στους διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει η ελληνική αγορά αερομεταφορών. Ακόμη και σε μια δύσκολη χρονιά όπως η εφετινή, με τη χώρα να πλήττεται από αρνητική δημοσιότητα στα διεθνή πρωτοσέλιδα και τα capital controls, η κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος απογειώθηκε. Ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του οκταμήνου 2015 έφθασε τις 120,5 χιλιάδες και κατέγραψε άνοδο 16,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, με όλους τους μήνες να παρουσιάζουν συνολικά παρόμοια επίπεδα ανόδου. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι πτήσεις εξωτερικού κινήθηκαν ανοδικά, κατά 14% και 8,5% αντίστοιχα. Συνολικά 34,2 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν το οκτάμηνο του 2015 στα ελληνικά αεροδρόμια, αύξηση 4,8% στο σύνολο των πτήσεων.

Εν όψει των προβλέψεων για διατήρηση των ανοδικών τάσεων και το 2016, η Ryanair θα αυξήσει σημαντικά τη χωρητικότητα για το 2016 στοχεύοντας στην μεταφορά 1,8 εκατ. επιβατών. Στο καλοκαιρινό πρόγραμμα από την Αθήνα για το 2016 προβλέπεται ένα νέο καθημερινό δρομολόγιο προς το Βερολίνο, περισσότερες πτήσεις προς Ρόδο (2 από 1) και Σαντορίνη (3 από 2) και 13 δρομολόγια σε σύνολο. Παράλληλα ανακοίνωσε παράλληλα ανάπτυξη και στο χειμερινό πρόγραμμα Αθήνας για το 2015, με περισσότερες πτήσεις στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη (6 σε 8 καθημερινές) και βελτιωμένα ωράρια στα δρομολόγια από Αθήνα προς Ρώμη και Σαντορίνη.

Το πλάνο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας πτήσεων χαμηλού κόστους (φέτος αναμένει να μεταφέρει φέτος 104 εκατ. επιβάτες) προβλέπει ανάπτυξη της δραστηριότητάς της κατά 10% στην Ελλάδα την ερχόμενη θερινή περίοδο.

Περιθώρια ανάπτυξης

Την ίδια στιγμή η Aegean συνεχίζει να κινείται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχοντας ανακοινώσει αύξηση κατά 21% της συνολικής επιβατικής της κίνησης το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2015, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014 και αύξηση 30% στην επιβατική κίνηση εξωτερικού το ίδιο διάστημα. Η εντυπωσιακή αύξηση είναι αποτέλεσμα (και) της σημαντικής επέκταση σε νέους προορισμούς, με την ελληνική εταιρεία να υλοποιεί πλάνο επέκτασης του στόλου της (πλέον αριθμεί 58 αεροσκάφη) έχοντας παραλάβει τρία νέα Airbus Α320, ενώ αναμένει ακόμη επτά. Η Aegean επένδυσε και αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην κύρια βάση της στην Αθήνα αλλά και στην Κρήτη, τη Ρόδο και τη Λάρνακα.

Η Aegean, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκησή της σε αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, αναμένεται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, το πιθανότερο, να ανακοινώσει το επιχειρησιακό της πλάνο για το 2016. Ενδεικτικό της στρατηγικής της εταιρείας είναι η αναφορά του αντιπροέδρου της κου Βασιλάκη σε συνέντευξή του στο Βloomberg TV όπου τόνισε πως η Aegean κατέχει το 17% της διεθνούς δραστηριότητας προς την Ελλάδα, συνεπώς τα περιθώρια ανάπτυξης παραμένουν σημαντικά.

Πηγή: Capital.gr – Ν. Χρυσικόπουλος