Την ανάπτυξη ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο, Skai Ιtalia.

 
Στην ίδια συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι είναι ανάγκη να αλλάξουν οι ισορροπίες στην Ευρώπη και ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια «Ευρώπη αλληλεγγύης και δημοκρατίας». Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο Τζιάνι Πιτέλα είναι φίλος του, σημειώνοντας ότι υποστήριξε την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι προσκάλεσε τον Τζ. Πιτέλα να επισκεφθεί την Αθήνα το συντομότερο δυνατό. 
 
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στον ελληνικό λαό και αντ’ αυτού έφερε ένα σκληρό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι θεωρεί πως ο κόσμος στην Ελλάδα κατανοεί ότι έπρεπε να δοθεί μια δύσκολη μάχη για να αλλάξει η συμφωνία και ο δρόμος της λιτότητας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός κατανοεί ότι η απόφαση να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη είναι η σωστή και ότι έπρεπε να δοθεί μάχη να αλλάξει η Ευρώπη αλλά παράλληλα η Ελλάδα να παραμείνει σε αυτήν. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στο μέλλον», ανέφερε ο πρωθυπουργός, αλλά όπως είπε πρέπει να παλέψουμε μαζί με άλλους λαούς της Ευρώπης να «αλλάξουμε το κοινό μας σπίτι». «Πρέπει να παλέψουμε μαζί να αλλάξουμε τις ισορροπίες και να φτιάξουμε ένα κοινό μέλλον για τους λαούς μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Τέλος, ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι είναι ένας «καλός φίλος» με τον οποίο έχει πολύ καλές σχέσεις, παρά τις κάποιες διαφωνίες. Πρόσθεσε, ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει προβλήματα από τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει και γι αυτό μαζί με την Ελλάδα θα πρέπει να παλέψουν μαζί για να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Ευρώπη.