Συζήτηση με τον Μπιλ Κλίντον, στο ετήσιο συνέδριο του ιδρύματός του

“Οι εταίροι μας θα πρέπει να υλοποιήσουν την δέσμευσή τους για το χρέος της Ελλάδας, με στόχο να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να έρθουν επενδύσεις στην χώρα προκειμένου να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη.

O Μπιλ Κλίντον παρουσιάζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα τονίζοντας ότι είναι μια “πλούσια χώρα, τόσο σε φυσικό πλούτο όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό” και στην συνέχεια έριξε τα βέλη τους στην Γερμανία λέγοντας χαρακτηριστικά: “Μάλιστα οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν 25% περισσότερο από τους Γερμανούς”.

Η 40λεπτη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Μπιλ Κλίντον είχε ως επίκεντρο τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός γιατί υπάρχει μια συμφωνία που ικανοποιεί τις δανειακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια αλλά επίσης ότι  το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας.

“Η Ελλάδα για πέντε χρόνια ήταν το κακό παράδειγμα” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι το  πρόγραμμα της σκληρής λιτότητας που εφαρμόστηκε οδήγησε στην διόγκωση του χρέους γιατί ήταν λάθος η συνταγή.

“Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στην κυβέρνηση προσπαθήσαμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι ήταν λάθος ο δρόμος και ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό” επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας για να εξηγήσει ότι “πήραμε μια δύσκολη απόφαση , να μείνουμε στην ευρωζώνη παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που πετύχαμε είχε πολλές δυσκολίες, αλλά τουλάχιστον για πρώτη φορά έδινε την προοπτική, την δυνατότητα να βγούμε από την κρίση”.

Το μεγαλύτερο δώρο της Ελλάδας στον κόσμο είναι η δημοκρατία, είπε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ξαναδωθεί αυτό το δώρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αυτό θα γίνει, υπογράμμισε, μόνο εάν η ΕΕ επιστρέψει στην αλληλεγγύη, μοιράζοντας την αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή με όλα τα μέλη της.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ότι η Ευρώπη πρέπει να μπει στην ατζέντα της ανάπτυξης και επεσήμανε ότι είναι η ώρα να εφαρμοστούν καθοριστικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το φορολογικό σύστημα και  να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή.

“Ξέρω ότι θα έχουμε δυσκολίες αλλά ξέρουμε ότι θα έχουμε και σύμμαχους” τόνισε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει στην στήριξη και των ελληνοαμερικάνων στον τομέα των επενδύσεων.

Είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις τώρα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και όχι σε μελλοντικό χρόνο. Κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τους Ελληνοαμερικανούς, να υποστηρίξουν την προσπάθεια να ξαναχτιστεί η Ελλάδα. Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την πρόθεσή μας να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιπρας.

Είναι επίσης ανάγκη, πρόσθεσε, να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδύσεις. Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη παγκόσμια, με συμμαχίες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως την Αμερική, όπου θα θέλουν να βοηθήσουν την εθνική μας προσπάθεια, κατέληξε.