Η εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας και η διάσωση των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν περιθώρια καθυστερήσεων, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

 

Η διάσωση των ελληνικών τραπεζών και το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας δεν έχουν περιθώρια καθυστερήσεων, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
 

Η αξιολόγηση των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών συνδέεται με το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, καθώς θα προσδώσει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στον Αλ. Τσίπρα ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι πρώιμο να συζητά κανείς τον διαχωρισμό της ανακεφαλαιοποίησης από τους στόχους διάσωσης.

«Μπορούμε πάντα να αναζητήσουμε τεχνικές λύσεις αλλά είναι σημαντικό να έχουμε πρόοδο όσον αφορά το συνολικό πρόγραμμα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών μελών κι ότι η πρώτη αξιολόγηση αποτελεί ένα τέτοιο βήμα για πολλές χώρες.

Το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα περιλαμβάνει 25 δισ. ευρώ για τις τέσσερις τράπεζες, την Εθνική, την Eurobank, την Alpha Bank και την Πειραιώς. Για να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στα κεφάλαια, το Eurogroup πρέπει να εγκρίνει την αποδέσμευση 15 δισ. ευρώ έως τις 15 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η εκταμίευση των κεφαλαίων για τις τράπεζες εξαρτάται από τη συνολική αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Μία λύση θα ήταν να επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο. Οι δανειστές της Ελλάδας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν κεφάλαια εκτός κι αν η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου.

«Αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά, άρα είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές Αρχές να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους» είπε ο Ντομπρόφσκις, που αναμένεται να έχει συζητήσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου. «Γίνεται εντατική δουλειά από την πλευρά μας, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους της» σημείωσε.

Πηγή: newmoney.gr