Συνεδριάζει εκ νέου από τις 9:30 το πρωί η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ προκειμένου να εξετάσει την ένσταση του Άδωνι Γεωργιάδη επί της απόρριψης της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του κόμματος.

Χθες, ο Άδωνις Γεωργιάδης έφτασε στα γραφεία της Ν.Δ. οκτώ λεπτά μετά τις 18.00 καταθέτοντας το φάκελο, η Εφορευτική Επιτροπή ωστόσο λίγο πριν τις 21.00 απέρριψε την υποψηφιότητά του ως εκπρόθεσμη. Η απόφαση προκάλεσε σάλο ακόμη και μεταξύ βουλευτών της Ν.Δ.

Έτοιμη για την μάχη…και οι τέσσερις

Eτοιμοι για τη μεγάλη εσωκομματική μάχη δηλώνουν τα στελέχη που κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους για την προεδρία της Ν.Δ. μαζί με τις πενήντα υπογραφές. Μετά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την υποψηφιότητά τους δήλωσαν και επισήμως χθες το πρωί με διαφορά σχεδόν δύο ωρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε συγκεντρώσει 45 υπογραφές συνεχίζοντας τον μαραθώνιο της αναζήτησης άλλων πέντε μελών της Πολιτικής Επιτροπής ενώ 5 λεπτά πριν από τις 6 ανακοίνωσε μέσω twitter ότι συγκέντρωσε και τους 50 και πήγε στα γραφεία της Ν.Δ. για την κατάθεση υποψηφιότητας.

Ο Άδωνις έφτασε στα γραφεία της Ν.Δ. οκτώ λεπτά μετά τις 18.00 καταθέτοντας το φάκελο, αλλά η Εφορευτική Επιτροπή λίγο πριν τις 21.00 απέρριψε την υποψηφιότητα ως εκπρόθεσμη. Η απόφαση προκάλεσε σάλο ακόμη και μεταξύ βουλευτών της Ν.Δ.

Το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη έδωσε στη δημοσιότητα τις 50 υπογραφές των στελεχών της Ν.Δ. που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν θέλησε να ζητήσει υπογραφές από βουλευτές αλλά από εκπροσώπους επαγγελματικών ομάδων όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, η οδοντίατρος Κλεοπάτρα Αγγελίδη, η δικηγόρος Β. Τζότζολα, ο γεωπόνος Α. Γάκης, ο βιοτέχνης Στ. Ζαχαρέλης, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Μ. Αγγελόπουλος δήμαρχος Σάμου, Α. Ζωγράφος δήμαρχος Πολυγύρου, Ευ. Μπαρμπάκος αντιδήμαρχος Καλλιθέας) και συνδικαλιστές (Α. Αντωνάκος ΑΔΕΔΥ). 

Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διέρρεε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος ενώ με δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε τους λόγους που επέλεξε να μην είναι υποψήφιος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού χθες στις 11.30 το πρωί κρατώντας τον φάκελο των πενήντα υπογραφών που έδωσε στη συνέχεια στη δημοσιότητα. Αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που υπέγραψαν την υποψηφιότητά του, ανέφερε πως προσβλέπει σε έναν δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο με τους συνυποψηφίους του για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. «Ενα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: ότι από τη στροφή της Ν.Δ. στην κοινωνία, το κόμμα μας θα βγει πολύ πιο ενωμένο και πολύ πιο ισχυρό» είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των πενήντα στελεχών είναι ο πατέρας του και επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κύρτσος, ο πρόεδρος των Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης, οι δήμαρχοι Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, Καλαμάτας Π. Νίκας και Καστοριάς Αν. Αγγελής, ο πρώην δήμαρχος Λαμιέων Γ. Κοτρωνιάς, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, οι διατελέσαντες γενικοί διευθυντές της Ν.Δ. Αντώνης Σγαρδέλης, Κ. Πυλαρινός και Αγγ. Μπρατάκος, επικεφαλής νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων κ.λπ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να ζητήσει υπογραφές από βουλευτές. Στο τραπέζι πλέον μπαίνει η διαδικασία της εκλογής αλλά και η ημερομηνία όπου ο υποψήφιος πρόεδρος και βουλευτής Β’ Αθηνών προτείνει την 15η Νοεμβρίου ώστε να υπάρξει χρόνος για να συμμετάσχουν οι πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

O Τζιτζικώστας

Γύρω στις 12.30 το μεσημέρι την πόρτα της λεωφόρου Συγγρού πέρασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους, που με εμπιστεύτηκαν με την υπογραφή τους. Αυτό που βιώνει η χώρα μας δεν είναι απλά μια κρίση, είναι παρακμή. Η απογοήτευση των πολιτών δεν έχει να κάνει με τα οικονομικά. Εχει να κάνει και με την έλλειψη οράματος. Χρειαζόμαστε μια άλλη νοοτροπία. Χρειαζόμαστε τη στήριξη και την επιβράβευση της δημιουργικότητας και κυρίως ένα κράτος που να λειτουργεί, μια δημοκρατία νέα. Αυτές οι μάχες θα δοθούν το επόμενο διάστημα στην κοινωνία, μαζί με τους πολίτες. Γι’ αυτές ακριβώς τις μάχες καταθέτω σήμερα την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της παράταξής μας. Βγαίνω μπροστά μαζί με τη γενιά μου για να εμπνεύσουμε και να αλλάξουμε όσα μας κρατούν στο χτες. Τολμάμε να ελπίζουμε». 
Σύμφωνα με το επιτελείο Τζιτζικώστα, οι υπογράφοντες έχουν βασικό χαρακτηριστικό το χαμηλό ηλικιακό μέσο όρο, ενώ είναι πρόσωπα με ισχυρές αναφορές στις τοπικές κοινωνίες και σημαντική επαγγελματική και κοινωνική δράση. Με εκπροσώπους καλύπτονται και οι 13 περιφέρειες, ενώ την υποψηφιότητα στηρίζουν με την υπογραφή τους πολλοί πρόεδροι νομαρχιακών οργανώσεων από ολόκληρη την επικράτεια, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ, επιμελητηρίων, επαγγελματικών συλλόγων και παραγωγικών φορέων.

Τα «όχι»

Την ίδια στιγμή συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου ανέφεραν ότι πέραν των δεσμευτικών υποχρεώσεών του στην Ευρώπη, η εν εξελίξει διαδικασία δεν άφηνε περιθώρια συμμετοχής με όρους που θα διασφάλιζαν την αποτροπή μίας εσωτερικής διαίρεσης στο κόμμα ενώ το μεσημέρι ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι δε συμμετέχει στις εσωκομματικές εκλογές για λόγους προσωπικής πολιτικής συνέπειας. Μάλιστα, ανέφερε ότι μετά την εκλογική ήττα της 25ης Ιανουαρίου δεν τέθηκε υπό συζήτηση «η ιδεολογική και οργανωτική φυσιογνωμία της Ν.Δ. σε ένα μεγάλο και δημοκρατικό Συνέδριο, του οποίου θα έχει προηγηθεί προσυνεδριακός διάλογος κατά θεματικές ενότητες»: «Είτε από πολιτική αφέλεια είτε από καιροσκοπισμό μαζί της, η συζήτηση αυτή ουδέποτε έγινε, ενώ δαιμονοποιήθηκαν τα κίνητρα όσων είχαν το θάρρος να τη ζητήσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «σήμερα η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς την εκλογή ηγεσίας χωρίς να έχουν συζητηθεί βασικές παράμετροι τόσο των αιτιών που την οδήγησαν σε αλλεπάλληλα αποτυχημένα εκλογικά αποτελέσματα, όσο και το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, εντός του οποίου πρέπει από κοινού να χαράξουμε με ασφάλεια την πορεία μας προς το μέλλον».

«Με τη διαδικασία την οποία, δυστυχώς, ακολουθούμε σήμερα τοποθετούμε την άμαξα (άθροισμα υποψηφίων αρχηγών) μπροστά από τα άλογα (άθροισμα κομματικής κοινότητας και κοινωνίας)», συνεχίζει ο κ. Δένδιας και εξηγεί ότι «κατόπιν αυτών, είναι αυτονόητο ότι, για λόγους προσωπικής πολιτικής συνέπειας και όχι μόνον, στην παρούσα φάση εκλογής ηγεσίας δεν επιθυμώ και δεν πρέπει να συμμετάσχω».

Ο Αδωνις

Μέχρι χθες το απόγευμα κι ενώ η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων εξέπνεε (έξι το απόγευμα) ο Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχει συγκεντρώσει 45 υπογραφές εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τις πενήντα. Λίγα λεπτά μετά τις 6 τρέχοντας κυριολεκτικά ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε την υποψηφιότητά του με 50 υπογραφές. Διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε υπογραφές από βουλευτές, εκτιμώντας ότι «σε αυτή τη διαδικασία όσο πιο μακριά είναι οι βουλευτές τόσο το καλύτερο υπό την έννοια ότι αφού απευθυνόμαστε στην κοινωνία πρέπει την επομένη αυτής της διαδικασίας να είμαστε πάλι αγαπημένοι στην κοινοβουλευτική ομάδα». Στον κ. Γεωργιάδη αναφέρθηκε νωρίτερα ο Μάκης Βορίδης λέγοντας (Real fm): «Είναι φίλος. Από πολλές πλευρές, καλός, ικανός, έχει πολλές αρετές. Γιατί να μην είναι υποψήφιος; Αυτό είναι μία δική του απόφαση. Δεν είναι κάτι που συναποφασίσαμε. Δεν έκανα εγώ πίσω για να κάνει μπρος ο Αδωνις. Εκανε μια δική του αυτόνομη επιλογή. Θα κριθεί ως μία υποψηφιότητα στη Ν.Δ.».

e-typos.com