Επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο

Προς  τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’ και άπαντας τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μακαριώτατε,

Σεβασμιώτατοι Άγιοι Ιεράρχες,

 

          Εμείς  οι πονεμένοι και πρόσφατα ορφανεμένοι Κεφαλονίτες της Κεφαλονιάς, παρακολουθούμε, προσευχόμενοι, τα μηνύματα, που φθάνουν σ΄ εμάς και αυξάνουν την αγωνία μας, σχετικά με την επικείμενη εκλογή του νέου Μητροπολίτη μας. Πριν από λίγο καιρό, η χαρά μας είχε φθάσει στο  απόγειο  από την θεοπρόβλητο και με την δική σας, εν Αγίω Πνεύματι, φωτισμένη εκλογή του π. Γερασίμου Φωκά για τον επισκοπικό θρόνο της Κεφαλονιάς, η ξαφνική όμως εκδημία του, θείω θελήματι, μας βύθισε στο ναδίρ του  πόνου και της πνευματικής ορφάνιας.  

         Τώρα, Μακαριώτατε και σεπτοί Ιεράρχες, καλείστε να εκλέξετε σε μία εξαιρετική ιστορική καμπή για την πολύπαθη Μητρόπολη μας, τον άξιο συνεχιστή του πνευματικού έργου, που ανεκόπη ανελπίστως. Όλοι μας περιμένουμε με τη νέα εκλογή σας να συντελέσετε  στην αποκατάσταση των ελπίδων μας για την πνευματική αναγέννηση της Κεφαλονιάς.

         Χωρίς να φιλοδοξούμε να  υποκαταστήσουμε τον υπεύθυνο και κρίσιμο, για μας και το μέλλον των παιδιών μας, ρόλο σας, θεωρούμε ότι η πνευματική προσωπικότητα του θεοφιλέστατου επισκόπου Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθου Στελλάτου, Κεφαλονίτη στην καταγωγή, καθώς  πανθομολογείται, από όσους έχουν παρακολουθήσει την πλούσια και ανεπίληπτο διακονία του στον  αμπελώνα του Κυρίου, επί μία τεσσαρακονταετία, θα ήταν η άριστη επιλογή  για να επιτευχθεί, χωρίς αναταραχές και κλυδωνισμούς, το έργο της οργάνωσης μιας δύσκολης Μητρόπολης. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα γνήσιο πνευματικό ηγέτη, όπως ο θεοφιλέστατος, με πατερικό λόγο και ευαγγελική  βιωτή από νεαρής ηλικίας, εμπειρία στα επισκοπικά πράγματα, στην εκπαίδευση, την κατήχηση, την αξιοποίηση των ποικίλων μέσων επικοινωνίας με το λαό του Θεού, με αγάπη ανιδιοτελή και θυσιαστική, που γνωρίζει, ως Κεφαλονίτης, την ιδιοσυγκρασία μας και διατηρεί στενούς δεσμούς από παλιά με την ιδιαίτερη πατρίδα του, χαρίσματα κατά πολύ όμοια με εκείνα του μακαριστού μας κυρού Γεράσιμου.

     Πιστεύουμε ότι με την αγάπη που μας δείξατε μέχρι σήμερα και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, θα συντελέσετε να αποκτήσουμε μητροπολίτη άξιο των προσδοκιών μας.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού,

(ακολουθεί πλήθος υπογραφών εντοπίων Κεφαλονιτών)