Έκκληση για την ελάφρυνση των κανόνων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης όσον αφορά στα δημοσιονομικά ελλείμματα απεύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, λόγω των έκτακτων δαπανών που προκαλεί η μαζική άφιξη προσφύγων, η οποία έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Σουλτς: «Η μαζική άφιξη προσφύγων αποτελεί ένα έκτακτο φορτίο το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη στα κριτήρια του ελλείμματος».

«Δεδομένων των τεράστιων φορτίων που μεμονωμένες χώρες επωμίζονται στην προσφυγική κρίση, δεν μπορούμε απλώς να κάνουμε σαν όλα να είναι σε μια κανονική κατάσταση».

Ανάλογη ήταν και η στάση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμενιά, ο οποίος δήλωσε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt πως η ΕΕ πρέπει να χαλαρώσει τους κανόνες της για το έλλειμμα λόγω των έκτακτων δαπανών που προκαλούνται από την άφιξη των προσφύγων.

«Θα πρέπει να εξουδετερώσουμε τα έκτακτα έξοδα», δήλωσε ο Γκραμενιά, προσθέτοντας: «Αν υπάρχει πείνα, δεν λέμε ταυτόχρονα ότι δεν έχουμε πλέον χρήματα εξαιτίας των κανόνων μας. Εκείνοι που αναλαμβάνουν ευθύνη πρέπει να έχουν το νου τους και στο κόστος».

Πηγή: Sofokleousin.gr