Θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ή συνεργασίας

 

Χωρίς ενθουσιασμό οι Πορτογάλοι έδωσαν και πάλι την πλειοψηφία στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, όμως ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο φαίνεται να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί μπροστά σε μια ισχυρή αντιπολίτευση που αντιτίθεται στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές έπειτα από τέσσερα χρόνια λιτότητας με 38,6%, έναντι του 32,4% του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), το οποίο παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Το ποσοστό της Κεντροδεξιάς μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το 50,4% που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2011.

Ο κ. Κοέλιο αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να κερδίζει 104 έδρες στο κοινοβούλιο, λιγότερες από τις 116 που απαιτούνται για να διαθέτει την πλειοψηφία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επανεκλέγεται αφού εφάρμοσε επίπονα μέτρα λιτότητας, βάσει του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Ήδη από την Κυριακή το βράδυ, ο κ. Πάσος Κοέλιο δήλωσε έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, όμως παραδέχθηκε ότι εξαιτίας της σύνθεσης του κοινοβουλίου θα χρειαστεί «να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες».

Με αυτό τον τρόπο, έτεινε το χέρι στους Σοσιαλιστές, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί «τις συμφωνίες που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός τόνισε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα μέχρι τώρα συμμεριζόταν «τη δέσμευση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενιαίο νόμισμα», ενώ πρόσθεσε ότι το «πιο άμεσο καθήκον» της νέας κυβέρνησης είναι να υιοθετηθεί ένας προϋπολογισμός για το 2015, «ο οποίος θα εγγυάται τη διαχείριση των δημοσιονομικών και τη μείωση του ελλείμματος».

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας απειλούσε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης, το βράδυ των εκλογών εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός.

«Το PS δεν θα συμβάλει σε μια πλειοψηφία μπλοκαρίσματος, εάν δεν είναι σε θέση να προτείνει μια αξιόπιστη εναλλακτική διακυβέρνηση», εξήγησε ο κ. Κόστα, απευθυνόμενος στην Αριστερά, η οποία σημείωσε μεγάλη αύξηση των ποσοστών της.

Το Αριστερό Μπλοκ πέτυχε την καλύτερη επίδοση από την ίδρυσή του το 1999, με ποσοστό 10,2% και πέρασε για πρώτη φορά το Κομμουνιστικό Κόμμα, που έλαβε το 8,3%, καταγράφοντας όμως – και αυτό – το καλύτερο ποσοστό του εδώ και 15 χρόνια.

Πηγή: Reuters, naftemporiki.gr