Μήνυμα στην Ρωσία έστειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, λέγοντας πως η χώρα δεν θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια των συνόρων και του εναέριου χώρου της.

 

Πρόσθεσε πάντως ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί η ένοπλη σύγκρουση στη Συρία να μετατραπεί σε μία κρίση μεταξύ Ρωσίας – ΝΑΤΟ, αλλά ούτε σε ρωσο-τουρκική διένεξη. 

Η Άγκυρα έχει καταγράψει επανηλειμμένα παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά αεροσκάφη, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, η Άγκυρα θα εκλάβει μεν ως απειλή τυχόν νέα παραβίαση του εναέριου χώρου της, αλλά βλέπει θετικά τη ρωσική πρόταση για συνάντηση ώστε να συζητηθεί το ζήτημα. 

«Θεωρούμε θετικό το αίτημα της Ρωσίας ‘να συναντηθούμε για εξηγήσεις’. Η Ρωσία είναι φιλική χώρα, αλλά αν συνεχιστούν οι επανειλημμένες παραβιάσεις, θα το εκλάβουμε ως απειλή και ως μη φιλική συμπεριφορά», είπε ο Τσελίκ σε δημοσιογράφους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι μόνο δύο από τα 57 ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος, ενώ τα υπόλοιπα είχαν στόχο τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, τις μοναδικές που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία.

Πηγή: Reuters, newsroom naftemporiki.gr