Το 1997 ένα οικόπεδο στο παλαιό Ψυχικό κόστιζε 550.000 ευρώ. Το 2000 οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα 3 εκατ. ευρώ το στρέμμα, και το 2007, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, είχαν φτάσει στα 4 εκατ. ευρώ το στρέμμα. Σήμερα, έχουν υποχωρήσει στο 1 εκατ. ευρώ. Πιθανώς να υποχωρήσουν κι άλλο.

 

Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί στα πολύ ακριβά βόρεια προάστια. Κατά την περίοδο 2008-2015, οι μειώσεις σε διάφορες κατηγορίες ακινήτων κυμάνθηκαν μεταξύ 60%-65%.

Πρόκειται για έρευνα της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, που παρουσίασε στο συνέδριο Prodexpo, ο πρόεδρός της Δημήτρης Μπινιάρης. 

Παραθέτουμε πόσο έπεσαν οι τιμές την περίοδο της κρίσης κατά περιοχή:

* Μετά τις μονοκατοικίες των βορείων προαστίων, τις μεγαλύτερες μειώσεις κατέγραψαν οι σύγχρονοι γραφειακοί χώροι (πτώση 50% – 60%) και οι αποθηκευτικοί χώροι (45% – 50%).

* Ακολουθούν τα κεντρικά καταστήματα (πτώση 35% – 45%), τα διαμερίσματα των Βορείων Προαστίων άνω των 130 τετραγωνικών μέτρων (35% – 45%), ενώ μικρότερη υποχώρηση (20% – 25%) καταγράφηκε στα μικρά διαμερίσματα των ακριβών συνοικιών της Αθήνας. 

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία για τους γραφειακούς χώρους. Το 2007 οι τιμές στη Λεωφόρο Κηφισίας ανέρχονταν σε 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.), αλλά σήμερα έχουν υποχωρήσει στα 11 ευρώ ανά τ.μ.. Την ίδια περίοδο, οι τιμές στη Λεωφόρο Συγγρού έχουν βουτήξει από τα 15 ευρώ ανά τ.μ. στα 8 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης από τα 18 στα 9 ευρώ ανά τ.μ. 

Ενδεικτική είναι η εικόνα και στις αποθήκες όπου οι τιμές στη Δυτική Αττική βρίσκονταν στα 7 ευρώ ανά τ.μ. το 2007 και σήμερα στα 3 ευρώ ανά τ.μ. Στη Βοιωτία, από τα 4 ευρώ ανά τ.μ. το 2007, σήμερα μισθώνει κάποιος αποθήκη με 1,5 ευρώ ανά τ.μ. Τέλος, στη Βόρεια Αττική οι τιμές έχουν υποχωρήσει στα 4,5 ευρώ από τα 8 ευρώ ανά τ.μ. το 2007.

«Μόνο αν επανεκτιμηθούν όλα τα ενυπόθηκα και κόκκινα δάνεια από ανεξάρτητους πιστοποιημένους εκτιμητές και γίνει ένα αναλογικό κούρεμα», υπάρχει περίπτωση να επανεκκινήσει η αγορά σύμφωνα με τον Δ.Μπινιάρη. 

Χρειάζεται να γίνει επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο των μεσιτών, επανεκτίμηση από ανεξάρτητους εκτιμητές όλων των ακινήτων των τραπεζών, των Ταμείων και του Δημοσίου ώστε να μπορούν να διατεθούν στις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Τέλος, απαραίτητη θεωρείται και η δημιουργία δεικτών ακινήτων με τη συνεργασία όλων των παραγόντων της αγοράς και η άμεση υπαγωγή των αντικειμενικών αξιών στις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Εννοείται ότι απαραίτητη προϋπόθεση ανάκαμψης είναι και η ελάφρυνση της φορολογίας των ακινήτων.

Πηγή: Τα Νέα – Γ. Φιντικάκης