Υπάρχουν «βαριές» υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπείας στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι πως ναι. Και αυτό επιβεβαιώνεται από μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που κατέληξε στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος ενός 50χρονου.

 

Ο 50χρονος προκειμένου να πάρει «μεταγραφή» -και προφανώς περισσότερα χρήματα- σε ανταγωνιστική εταιρεία πούλησε το πελατολόγιο και άλλες πληροφορίες της εταιρείας στην οποία εργαζόταν για χρόνια σε άλλη επιχείρηση.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία εταιρείας, που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, πληροφορικής και διαφήμισης, για υποκλοπή πληροφοριών εμπιστευτικού περιεχομένου σε βάρος της (πελατολόγιο, πωλήσεις, πολιτικές αγοράς, σημαντικοί κωδικοί πρόσβασης κ.λπ.) , εμπορικής αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, άγνωστο άτομο απέκτησε παράνομη πρόσβαση (cracking) στο πελατολόγιο της εταιρείας, με αποτέλεσμα σημαντική απώλεια εσόδων, λόγω της διαρροής των πληροφοριών.

Τα παραπάνω καταγγελλόμενα τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, καθώς και η χορήγηση των απαραίτητων στοιχείων από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διενεργήθηκε ενδελεχής αστυνομική και ψηφιακή-διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, προς διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης, από τα οποία προέκυψαν ότι τα ηλεκτρονικά ίχνη του ατόμου που είχε προβεί στις κακόβουλες πράξεις ( cracking ) αντιστοιχούσαν στον 50χρονο, πρώην εργαζόμενο στην καταγγέλλουσα εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες το πρωί, διενεργήθηκε έρευνα στην οικία και στον νέο χώρο εργασίας του 50χρονου δράστη, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα λάπτοπ.

Από την επιτόπια ψηφιακή ανάλυση των δεδομένων, που διενεργήθηκε από εξειδικευμένους Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε η εμπλοκή του 50χρονου στην υπόθεση και ταυτοποιήθηκαν τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη, ενώ  όπως προέκυψε από την έρευνα είχε παραδώσει τις πληροφορίες αυτές  σε ανταγωνίστρια εταιρεία, όπου εργάζεται πλέον.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις. Η δικογραφία που σχηματίστηκε, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατ’ εκτέλεση των παραγγελλομένων, για τα κατά Νόμο, ενώ διερευνάται η συμμετοχή και άλλων προσώπων στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πηγή: HuffPost.gr – Α. Καλαφάτης