Στη Φρανκφούρτη βρίσκονται επιτελικά στελέχη των τραπεζών, όπου σήμερα θα έχουν κρίσιμες συναντήσεις με στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Οι συναντήσεις θα γίνουν χωριστά με κάθε τράπεζα και θα συζητηθούν η πρόοδος του stress test και οι γενικές και ειδικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις. 

 

Οι επιτελείς του SSM δεν θα παρουσιάσουν νούμερα στις τράπεζες ούτε από την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων δανείων ούτε για το stress test, ωστόσο η περιγραφή των τεχνικών παραμέτρων της άσκησης θα επιτρέψει στις τράπεζες να σχηματίσουν μια καλή εικόνα ως προς το πού πάει το τελικό αποτέλεσμα. Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να προωθηθούν, αλλά και το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η συνάντηση, στην οποία μετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ο διοικητής της ΤτΕ τούς ενημέρωσε για την εξέλιξη του stress test, το οποίο έχει εισέλθει στην τελική ευθεία, και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση εντός του έτους σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Η οριστικοποίηση του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση και η ψήφισή του από τη Βουλή αποτελεί άμεση προτεραιότητα και σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος νόμος θα παρουσιαστεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 20 Οκτωβρίου. Η ψήφιση του νέου νόμου αποτελεί σημαντική εκκρεμότητα καθώς το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης σε συνδυασμό με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών είναι αυτά που θα κρίνουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο εγχείρημα.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις ενέργειες της ΤτΕ για την ακριβή χαρτογράφηση του προβλήματος. Η ΤτΕ έως το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα πρέπει να υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και θα αξιολογήσει την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίζουν τα «κόκκινα» δάνεια. Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ένα λεπτό πολιτικό θέμα καθώς θα πρέπει να προστατευθούν όσοι πραγματικά είναι σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα πολύ πιο ευέλικτο πλαίσιο για την είσπραξη οφειλών από τους υπόλοιπους οφειλέτες.

Χθες συνεδρίασε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), όπου συζητήθηκαν οι στόχοι και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οπως ανακοινώθηκε, για να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου, προκειμένου να κατατεθεί έγκαιρα στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί η σχετική διαβούλευση με τους θεσμούς. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και διεθνών οργανισμών, με παράλληλη εξασφάλιση της παρουσίας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης επιδιώκεται η ανακεφαλαιοποίηση να συνδεθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, με ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλιστεί ένας νέος τρόπος διακυβέρνησης και λειτουργίας των τραπεζών με στόχο την αποτροπή φαινομένων αδιαφάνειας, διαπλοκής, κακοδιαχείρισης κ.λπ.

Επίσης συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Τέλος, αποφασίστηκε η σύσταση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργού Οικονομίας και το οποίο θα αναλάβει την επεξεργασία του σχεδίου για τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.

Πηγή: Η Καθημερινή – Γ. Παπαδογιάννης