Θετική εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει στο 9,5% το κεφαλαιακό δείκτη Core Tier I, για τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, από 10,5%, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει την κεφαλαιακή “τρύπα”

 

Η ώρα της αλήθειας για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έφθασε καθώς σήμερα και αύριο θα δοθεί η πρώτη επίσημη εικόνα για τα στρες τεστ στη Φρανκφούρτη. Κλιμάκια τραπεζιτών βρίσκονται ήδη στην ΕΚΤ προκειμένου να ενημερωθούν για την πλήρη αποτύπωση της διαδικασίας και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής αλλά και για την πρώτη εικόνα που σχηματίζεται αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών.
 

Θετική εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει στο 9,5% το κεφαλαιακό δείκτη Core Tier I, για τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, από 10,5%, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει την κεφαλαιακή “τρύπα”.

Βέβαια ακόμα παραμένει ασαφές το τι ακριβώς θα γίνει με την αναβαλλόμενη φορολογία, ένα κρίσιμο κομμάτι που θα επηρεάσει σημαντικά, ενώ επίσης η δυνατότητα που θα δοθεί να αντικατασταθούν με μετοχές τα ομόλογα (reliability management exercise) μειώνει περαιτέρω το λογαριασμό.

Η διήμερη συνάντηση θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπου και θα δοθούν στις τράπεζες λεπτομέρειες της άσκησης προκειμένου να εγείρουν ενστάσεις, οι όποιες θα εξεταστούν και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις τράπεζες στις 30 Οκτωβρίου. Στις 31 Οκτωβρίου τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν δημόσια.

Από εκεί και πέρα ξεκινά ο μαραθώνιος αναζήτησης ιδιωτικών κεφαλαίων από τις τράπεζες.

Πηγή: www.newmoney.gr