Η δημοφιλία του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας ανήλθε σε 42,5% ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, από 40,9% που ήταν στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά και πάλι το ποσοστό αυτό δεν είναι αρκετό για τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll.

 

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, το AKP, το οποίο ιδρύθηκε από τον νυν πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά από την άνοδό του στην εξουσία το 2002, εξασφαλίζοντας το 40,9% των ψήφων.

Μετά την αποτυχία του να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προχώρησε στον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι δεν θα ξυπνήσουμε το πρωί της 2ας Νοεμβρίου με ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Metropoll, Οζέρ Σεντσάρ.

Η δημοσκόπηση εμφανίζει το κεμαλικό, κεντροαριστερό CHP, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, με 26,3%, το κεμαλικό ακροδεξιό MHP με 16,3% και το αριστερό φιλοκουρδικό HDP με 13%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το AKP εξασφαλίζει 261 έδρες από τις 276 που απαιτούνται για τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης.

Στις εκλογές του Ιουνίου, το CHP εξασφάλισε ποσοστό 25%, το MHP 16,3% και το HDP 13,1%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 4 εώς τις 7 Οκτωβρίου σε δείγμα 2.526 ερωτηθέντων.

Πηγή: Ναυτεμπορική