Κυνήγι με τον χρόνο πραγματοποιούν τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και οι ελληνικές τράπεζες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της ανακεφαλαιοποίησης μέσα στο έτος.
H μεθοδολογία ων stress tests καθορίστηκε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στη Φρανκφούρτη στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ετσι, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν πια στα χέρια τους το «κλειδί» που θα τους επιτρέψει να ανοίξουν τις διαδικασίες για την κεφαλαιακή τους εξυγίανση. Το τοπίο από εδώ και πέρα δεν είναι ανέφελο!
Όμως δείχνει διαχειρίσιμο, όπως τουλάχιστον το χαρακτηρίζουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες. Την ερχόμενη εβδομάδα (Τετάρτη και Πέμπτη) οι ομάδες του risk management των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα βρίσκονται και πάλι στη Φρανκφούρτη για να λάβουν τα αποτελέσματα της άσκησης και συγχρόνως να υποβάλουν τις σχετικές ενστάσεις ως προς τον τελικό λογαριασμό.
Μία τελευταία εβδομάδα θα απαιτηθεί για την εξέταση των ενστάσεων αυτών από την ΕΚΤ και στη συνέχεια οι τράπεζες θα γνωρίζουν με τον πιο επίσημο τρόπο τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, ώστε να ξεκινήσουν και το μαραθώνιο κάλυψής τους. Κομβικό σημείο για την εξέλιξη της πορείας των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών είναι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή τη θέση επιμένει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να εκφράζει μία συνολικώς διαφοροποιημένη πολιτική στο θέμα της τραπεζικής πίστης σε σχέση με την αντίστοιχη της ΕΚΤ. Είναι φανερό πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και Μάριο Ντράγκι και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, μόνον που την ευθύνη για το project της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ή τουλάχιστον τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά την ευθύνη αυτήν, κατέχει η ΕΚΤ.
Υπόγειος «πόλεμος»
Την έκπληξη έκανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να λάβουν χρήματα απαραιτήτως έως τις 15 Νοεμβρίου και όχι μετά την πρώτη αξιολόγηση σχετικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος. Αυτό το σενάριο ανέφερε το Wirtschaftswoche, επικαλούμενο πηγές που ήταν παρούσες στη συνεδρίαση. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί, και η αξιολόγηση καθυστερήσει, ο κίνδυνος bail in με «κούρεμα» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες θα έρθει πιο κοντά.
Με την άποψη του Μάριο Ντράγκι διαφωνούν κάποια κράτη – μέλη στις Βρυξέλλες, με το Βερολίνο να πρωτοστατεί στη διατήρηση της σκληρής γραμμής. Ο τρόπος με τον οποίον σκέφτεται η γερμανική κυβέρνηση σε σχέση με τις τράπεζες ανά την Ευρώπη άφησε αποτύπωμα και στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκατέλειψαν τα σχέδια για επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης μέσω του προγράμματος εγγύησης καταθέσεων, μετά τις αντιρρήσεις τις Γερμανίας, με αποτέλεσμα το θέμα να αφαιρεθεί από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης είχε πάντως καταστεί σαφής ακόμη νωρίτερα, όταν η Καγκελαρία διαχώριζε τον ρόλο των γερμανικών ομοσπονδιακών τραπεζών από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Κρίσιμη η αξιολόγηση
Η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης των δύο πλευρών που με αντικείμενο τον τραπεζικό άξονα, δείχνουν να λαμβάνουν θέσεις μάχης. Αυτή πάντως η αξιολόγηση, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών επιτρέποντας να ξεκινήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Κανένας επενδυτής εξάλλου δεν πρόκειται να τοποθετηθεί σε αυξήσεις κεφαλαίου, αν και εφόσον δεν έχουν υπάρξει κάποιου τύπου διαβεβαιώσεις ή το αποτέλεσμα της ίδιας της αξιολόγησης. Πάντως οι ελληνικές τράπεζες δηλώνουν απολύτως έτοιμες για τη διαδικασία μόλις λυθεί το παραπάνω θέμα, ενώ ξεκίνησαν τις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται για να μειώσουν τον κεφαλαιακό τους λογαριασμό. Προσκλήσεις προς τους κατόχους τίτλων συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ για επαναγορά τους έναντι μετοχών ή μετρητών ή και συνδυασμού των δύο, απηύθυνε προχθές η Τράπεζα Πειραιώς.
Η προσφορά αφορά σε κατόχους των υβριδικών τίτλων της τράπεζας, των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης αλλά και των τίτλων κύριας εξασφάλισης της Πειραιώς. Την ενέργεια της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες, στοιχείο το οποίο θα μειώσει αισθητά τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης. Οι κατά μόνας συναντήσεις που είχαν οι τράπεζες με τα στελέχη της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα «αποκρυπτογράφησε» τις ανάγκες σε κεφάλαια για κάθε τράπεζα.
Κάποιες εκτιμήσεις είναι καλύτερες και κάποιες χειρότερες, όμως οι τράπεζες δεν βαδίζουν πλέον στα τυφλά και κυρίως, όπως όλα δείχνουν, μπορούν να τα καταφέρουν. Οι τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και θα το πράξουν άμεσα, μόλις δοθεί το σήμα από την ΕΚΤ που παραμένει ο επόπτης τους.
«Κόκκινα» δάνεια
Μέσα στις υποχρεώσεις του κράτους πάντως για τις τράπεζες παραμένει και η θεσμοθέτηση του τρόπου αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.
Αυτό άλλωστε αποτελεί και το μεγαλύτερο βαρίδι σε ό,τι αφορά και τα stress tests των τραπεζών. Εξού και οι θεσμοί, αν όχι στο σύνολό τους, σίγουρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμένουν στην επιθετικότερη πολιτική όσον αφορά στην ενεργή και ουσιαστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Η ελληνική κυβέρνηση όπως άλλωστε δήλωσε ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Δραγασάκης, είναι έτοιμη να νομοθετήσει σχετικά και μάλιστα εντός του έτους, με στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Η κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια ως πηγή αναπτυξιακής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των επιχειρήσεων φαίνεται πως θα προωθηθούν τρεις λύσεις: Η πρώτη αφορά την αναδιάρθρωση των δανείων από τις τράπεζες με συμμετοχή του κυρίως μετόχου.
Η δεύτερη λύση για τους μετόχους που δεν έχουν κεφάλαια αναμένεται να είναι η συμμετοχή ενός ξένου επενδυτή και στη συνεχεία η αναδιάρθρωση των δανείων και τέλος ως τρίτη λύση έχει προκριθεί η δημιουργία από τις τράπεζες μιας επιχείρησης διαχείρισης ενεργητικού, που θα παίξει τον ρόλο προσωρινού επενδυτή για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων. Οι επόμενες δεκαπέντε ημέρες μέχρι και την επίσημη ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος από την ΕΚΤ για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Οι τράπεζες θα διαπραγματευτούν με τον επόπτη τους κάποια ζωτικής σημασίας θέματα όπως ο αναβαλλόμενος φόρος, οι μελλοντικές προβολές κερδών, τα έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.). Στόχος ένας και μόνος; να μειωθεί ο λογαριασμός που θα προκύψει από το βασικό σενάριο και το Asset Quality Review. Παράλληλα, θα τρέξουν οι διαδικασίες που απαιτούνται για τις αλλαγές στον νόμο της ανακεφαλαιοποίησης, η κατηγοριοποίηση των «κόκκινων» δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και ο ορισμός του νέου θεσμικού και νομικού πλαισίου για την ενεργή διαχείριση των επισφαλών χορηγήσεων. Από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ενταθούν και οι επαφές των τραπεζιτών με τους ξένους επενδυτές.
Πηγή: Ημερησια