Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ξεκίνησε… από τους ομολογιούχους, με την Τράπεζα Πειραιώς να απευθύνει δημόσια πρόταση προς τους κατόχους ομολόγων της, ενώ και οι Εθνική, Alpha και Eurobank αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.

 

Hδη οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών πήραν μία πρώτη γεύση των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση, από αξιωματούχους της ΕΚΤ και του SSM (ενιαίος εποπτικός μηχανισμός) στις συναντήσεις που είχαν στις 14 και 15 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη. Δεσμεύθηκαν όμως με «όρκο σιωπής», καθώς υπέγραψαν σύμφωνο εμπιστευτικότητας για να μην υπάρξουν διαρροές.

Μεθοδολογία 
Τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών ενημερώθηκαν για τη μεθοδολογία και τις παραμέτρους σε σχέση με τη μελέτη αξιολόγησης της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών ομίλων και τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες.

Αν και ο λογαριασμός παραμένει ακόμα ζητούμενο, τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών προσπάθησαν να «ανιχνεύσουν» το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειασθούν μετά την ολοκλήρωση των stress tests.

Ανακεφαλαιοποίηση με «κρυφό» προσομοιωτή Και ενώ συνεχίζονται οι επαφές με ξένους επενδυτές και ενεργοποιούνται οι πωλήσεις θυγατρικών, στο «κάδρο» της ανακεφαλαιοποίησης μπαίνουν και οι ομολογιούχοι.

 

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε την περασμένη Πέμπτη δημόσια προσφορά για τρεις σειρές ομολόγων -μειωμένης και υψηλής διαβάθμισης- συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, στοχεύοντας να «κινητοποιήσει» τα 600 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών.

Η προσφορά έγινε εν όψει της αύξησης κεφαλαίου που θα πρέπει να διενεργήσει η τράπεζα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests. Η περίοδος αποδοχής της δημόσιας προσφοράς της Πειραιώς ολοκληρώνεται στις 4 Νοεμβρίου (στις 9 π.μ. ώρα Λονδίνου).

Με την προσφορά οι ομολογιούχοι μπορούν να επιλέξουν:

  • Είτε να εισπράξουν μετρητά, αλλά με discount σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.
  • Είτε να ανταλλάξουν τους τίτλους που κατέχουν με μετοχές, που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, και με σημαντικό premium.

Ειδικότερα η προσφορά δίνει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο στους πιστωτές της τράπεζας να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, καθώς θα λάβουν κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας διπλάσιας της τρέχουσας τιμής των τίτλων που διακρατούν αυτήν τη στιγμή. Το βασικό είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, ενισχύονται τα κεφάλαια της τράπεζας και μειώνεται ο λογαριασμός των κεφαλαιακών αναγκών με το βασικό σενάριο της άσκησης.

Η προσφορά αφορά τόσο junior ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 230 εκατ. ευρώ, τα οποία διαπραγματεύονται σήμερα στο 10% – 15% της ονομαστικής τους αξίας, αλλά και senior τίτλοι, η τιμή των οποίων είναι υψηλότερη, και διαμορφώνεται στα επίπεδα του 50%.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει υβριδικούς τίτλους ονομαστικής αξίας 200 εκατ. ευρώ, ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης ονομαστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ και ομόλογα κύριας εξασφάλισης ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Υποχρεωτική 
Σημειώνεται ότι αν συναινέσουν στην πρόταση τα 2/3 των ομολογιούχων, αυτή καθίσταται αυτομάτως υποχρεωτική για το σύνολο των ομολογιούχων κάθε σειράς.

Τα ομόλογα κύριας και μειωμένης εξασφάλισης, καθώς και τα υβριδικά που έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, οι εκδόσεις ομολόγων κύριας εξασφάλισης (senior bonds) ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ 198 εκατ. ευρώ είναι προνομιούχες Αμερικής (Εθνική Τράπεζα), 271 εκατ. ευρώ υβριδικά ομόλογα και 576 εκατ. ευρώ ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ FINANSBANK, PIRAEUS BANK, CYPRUS KAI HILTON
Το μεγάλο παζάρι για τις θυγατρικές

Πωλητήρια στις θυγατρικές τους -εντός και εκτός συνόρων- βάζουν οι συστημικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να «απελευθερώσουν» κεφάλαια, περιορίζοντας όμως έτσι την παρουσία τους στα Βαλκάνια. Μάλιστα οι διοικήσεις έχουν έτοιμα τα επικαιροποιημένα πλάνα αναδιάρθρωσης, τα οποία όμως για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης θα πρέπει να λάβουν το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο η Alpha Bank μεταβίβασε το δίκτυο των 83 καταστημάτων που είχε στη Βουλγαρία στη Eurobank αντί τιμήματος 1 ευρώ (το δίκτυο πέρασε στη θυγατρική της Eurobank PostBank).

Επίσης αυτές τις μέρες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για την πώληση της Finansbank, της «πολύφερνης» τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής. Το σίγουρο είναι ότι η τράπεζα έχει δεχθεί προσφορά από την Qatar National Bank, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι προσφορές υπάρχουν και από τις τουρκικές Garanti Bank και Fibabanka αλλά και από κινεζικό όμιλο.

Ανακοινώσεις
Η Εθνική, με ανακοίνωσή της έχει παραδεχθεί ότι «πρόκειται να προβεί σε επαφές με πιθανούς επενδυτές», ενώ ανάλογες ανακοινώσεις στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έκαναν η Finansbank, όπως έχει κάνει και στο χρηματιστήριο του Κατάρ η Qatar National Bank, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη «σημαντικές εξελίξεις». Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το ισχύον πλάνο αναδιάρθρωσης, η Εθνική έχει δεσμευτεί να διαθέσει το 40% της θυγατρικής της στην Τουρκία -ελέγχει σχεδόν το 100%- μέσα στο 2015. Σε συζητήσεις για την πώληση της θυγατρικής της στην Κύπρο βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς, με τρεις επενδυτές που ενδιαφέρονται για την απόκτησή της. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests.

Οσον αφορά το χαρτοφυλάκιο των ξενοδοχείων των συστημικών τραπεζών, η Alpha Bank αναμένεται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του Hilton. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η τράπεζα έχει ήδη λάβει προσφορά, ύψους 160 εκ. ευρώ, από το fund Blackstone που κατέχει και το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development. Από την άλλη, «παγωμένη» παραμένει η πώληση από την Εθνική της ξενοδοχειακής μονάδας του Αστέρα της Βουλιαγμένης, μετά την απόφαση του ΣτΕ.

  • Eνώ συνεχίζονται οι επαφές με ξένους επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν στις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων, στο «κάδρο» μπαίνουν και οι κάτοχοι ομολόγων των τραπεζών, ώστε να «κινητοποιηθούν» ιδιωτικά κεφάλαια.
  • Οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το ταμείο τους επικαιροποίησαν τα πλάνα αναδιάρθρωσης και δρομολογούν πωλήσεις θυγατρικών. Το τίμημα θα είναι ο περιορισμός της παρουσίας τους στα Βαλκάνια.

Πηγή: Το Έθνος – Ε. Καραγεώργου