Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ πραγματοποίησε επίσκεψη – έκπληξη στη Μόσχα για συνομιλίες με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

 

Η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και είναι η πρώτη μετάβαση του κ. Άσαντ στο εξωτερικό μετά την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι ο κ. Άσαντ βρέθηκε στη Μόσχα για επίσκεψη εργασίας και για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο.

Η Ρωσία άρχισε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία κατά αντιπάλων του Σύρου προέδρου, καθώς και κατά του Ισλαμικού Κράτους, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συζήτησαν το ζήτημα της πάλης κατά των «τρομοκρατικών ομάδων», το μέλλον των ρωσικών βομβαρδισμών και τα στρατιωτικά σχέδια των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Ο κ. Πούτιν φέρεται να ευχαρίστησε τον κ. Άσαντ για την επίσκεψή του, παρά τη «δραματική κατάσταση» στην οποία βρίσκεται η Συρία.

Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία προσφέρει αποτελεσματική βοήθεια στον συριακό λαό, ο οποίος, εδώ και καιρό, «πολεμούσε σχεδόν μόνος τη διεθνή τρομοκρατία».

Ο κ. Άσαντ ευχαρίστησε τη Ρωσία καθώς, όπως είπε, «υπερασπίζεται την ενότητα και την ανεξαρτησία της Συρίας», συμπληρώνοντας ότι οι αντάρτες θα είχαν καταλάβει περισσότερα εδάφη, εάν η Μόσχα δεν είχε επέμβει.

Και οι δύο άνδρες, τέλος, έκαναν λόγο για την ανάγκη πολιτικής λύσης, ώστε να δοθεί ένα τέλος στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Πηγή: Reuters, Nαυτεμπορική