Η ύπαρξη πολλών εκκρεμοτήτων σε σχέση με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων που ενέκρινε η ελληνική Βουλή δεν επέτρεψε τη λήψη απόφασης στο πλαίσιο του Εurogroup για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

 

Ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup ανέβαλε την σημερινή υπό μορφή τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση, που είχε προγραμματιστεί προκειμένου να εξεταστεί εάν τηρήθηκαν τα προαπαιτούμενα και ενδεχομένως να εγκρίνει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η αναβολή αυτή δεν προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες. Μάλιστα πηγή της ευρωζώνης τη χαρακτήρισε αναμενόμενη με δεδομένο τον μεγάλο όγκο των προαπαιτούμενων, επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της κυβέρνησης εξελίσσονται ομαλά.

Στη βελγική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να αποφασιστεί η εκταμίευση της υποδόσης το συντομότερο -ενδεχομένως και την επόμενη βδομάδα- ώστε οι δύο πλευρές να ρίξουν στη συνέχεια το βάρος τους στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, που πρέπει να συμφωνηθεί και να υλοποιηθεί μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες.

Σε σχέση με την αξιολόγηση που γίνεται στην Αθήνα, για τους εκπροσώπους των δανειστών το θέμα δεν είναι ποσοτικό, δηλαδή να δουν πόσα προαπαιτούμενα από τα 49 δεν έχουν υιοθετηθεί, αλλά να εξετάσουν αν αυτά που υιοθετήθηκαν κινούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας και δεν θα χρειαστούν εκ των υστέρων παρέμβαση. Από εκεί και πέρα αν ορισμένα προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου χρειάζονται κάποιο μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την υιοθέτησή τους, δεν πρόκειται αυτό να αποτελέσει σημείο τριβής στην παρούσα αξιολόγηση, υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: Deutsche Welle